Pals

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Pals AS»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Pals AS er et firma som produserer kaffe, marsipan, margarin og kakemikser, og er grossist for dypfryst bakverk og kolonialvarer til bakerier og storhusholdningsmarkedet. De holder til i Billingstadsletta 38 i Asker.

Virksomheten har sin opprinnelse i Dag-Ny Margarinfabrikk AS, som ble etablert i Oslo 1936 av Jens B. Raanaas senior, og margarinfabrikken Pals AS, etablert samme sted i 1939 av Raanaas, sammen med Harald Amundsen og Thorleif Arentz. Etter krigen bygde Dag-Ny opp en abonnementsordning, der «Smørmannen» leverte fersk margarin på dørene til vanlige forbrukere. Ordningen hadde opptil 30 000 abonnenter, og varte frem til 1970-årene. Det ble også solgt margarin til bakerbransjen, og produktspekteret ble gradvis utvidet med brødmikser, kakemikser, marsipaner, andre råvarer og halvfabrikata. Et eget kaffebrenneri ble startet i 1960.

I 1970 ble Dag-Ny oppløst og verdiene overført til Pals. Selskapet kjøpte eiendommen på Billingstad, og flyttet inn i Billingstad Industribygg i 1973. Her ble mye av grossistvirksomheten bygd opp. Pals har eget salgs- og distribusjonsapparat, med avdelingskontorer i Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Selskapet eies av familien Raanaas gjennom Elje AS.

Familien eier også Pals Eiendom AS, med Søndre Bondi gård i Asker og noen bygårder i Oslo. Pals ledes av adm. direktør Jens B. Raanaas, hadde 101 ansatte og omsatte for 272,3 mill. kr i 2006.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Pals er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8734092° N 10.4895759° Ø