Peter Andreas Blix

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Andreas Blix.
Foto: Ukjent

Peter Andreas Blix (født 4. november 1831 i Frederiksvern (Stavern), død i Vik i Sogn 31. januar 1901) var arkitekt og ingeniør. Han var utdannet ved Polytechnicum i Hannover 1850–1854 og Karlsruhe i Tyskland i perioden 18541855. Han var den eldste sønnen til tollkasserer John Gill Blix (1797–1874) og Anna Dobberdine, født Randulff (1804–1837).

I perioden 1856-1863 arbeidet han i Kanalvæsenet med utbygging av kanaler og elver, herunder bygninger i tilknytning til disse. Senere slo han seg ned i Bergen og ble etterhvert privatpraktiserende arkitekt. Her arbeidet han blant annet med restaureringen av Bergen domkirke. Han har tegnet en rekke villaer i Bergen, blant annet Moldegaard villa i Os kommune.

Blix er også kjent som jernbanearkitekt, hvor han blant annet har tegnet stasjonsbygningene langs Østfoldbanen, hvor særlig stasjonsbygningene i nygotisk, pusset tegl som Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden er de mest kjente.

Senere tegnet han også stasjoner på Rørosbanen, Meråkerbanen, Dovrebanen og Jærbanen.

Blix var en aktiv bidragsyter til Fortidsminneforeningen, hvor han blant annet bidro med midler til å kjøpe middelalderkirken i Moster. I 1890-årene arbeidet han med rehabiliteringen av Akershus slott og festning.

Blix var sentral i restaureringen av Hopperstad stavkirke og Hove kirke i Vik i Sogn og Fjordane. Han er gravlagt i Hove kirke.

Det var Blix som i 1874 tok initiativet til stiftelsen av Den norske ingeniør- og arkitektforening, som i dag er videreført i Tekna.[1]

Kongen utnevnte 21. januar 1896 Blix til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden «for fortjenstfuld kunstnerisk Virksomhed».

Blix var også en habil akvarellmaler og malte flere scener fra Oslos bymiljø.

I 2022 ble BlixtunnelenFollobanen oppkalt etter ham, med begrunnelse at han tegnet mange av stasjonene på Østfoldbanen og ledet også de arkeologiske utgravningene i Gamlebyen da Østfoldbanen (den gang Smaalensbanen) ble bygget.[2]

Referanser

  1. Fougner, Eiliv (red.)(1916) Norske ingeniører og arkitekter. Kristiania, Abel.
  2. Tunnelen skal hete Blixtunnelen, NRK, 28. desember 2016, oppdatert 26. februar 2019

Litteratur

  • Losnegård, Gaute og Losnegård, Rolf: Peter Andreas Blix i strid for vern og vekst, Førde og Leikanger 2001, ISBN 82-91722-16-1

Utgående lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Peter Andreas Blix» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.