Posten Norge

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Posten»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Posten Norge AS er et statseid konsern med ansvar for postgangen, og siden 1997 også logistikkvirksomheten Bring. Posten Norge har røtter i postvesenet som ble oppretta i 1647, og som ble overtatt av det offentlige i 1719-1720, men dagens konsern kan sies å ha blitt etablert i 1993, da postvesenet fikk fra å være et direktorat til å bli en forvaltningsbedrift. I 1996 ble det utskilt som særlovselskap, og i 2002 ble det et statseid aksjeselskap. Hovedkontoret ligger i Oslo.

Posten Norge er underlagt Samferdselsdepartementet. Det er delt i de fire divisjonene Post, Logistikk Norge, Logistikk Norden og E-handel. Merkenavnet Bring brukes i markedsføringa mot bedriftskunder. Per 2015 var det 18 600 ansatte i konsernet, og en omsetning på drøyt 25 milliarder kroner.

Posten Norge og dets forgjengere har lenge hatt monopol på brevombæring, definert som levering av lukkede, adresserte brev under 50 gram. Til gjengjeld sto et krav om levering av post over hele landet, seks dager i uka og til samme pris overalt. Drift av ulønnsomme postruter ble finansiert gjennom Samferdselsdepartementet. I 2015 kom forslag til ny postlov, og i februar 2016 ble postomdeling på lørdager avvikla. På samme tid trådte EUs tredje postdirektiv i kraft, slik at det ble fri konkurranse på brev- og pakkeombæring. Fram til 2017 ble omkring fem prosent av husstandene i Norge regna som ulønnsomme for postombæring, men fra 2017 regner Posten alle husstander som ulønnsomme. Dette har ført til at det per 2018 pågår drøftinger om ytterligere redusering i omdelingsfrekvensen, for eksempel ned til tre leveringer i uka på privatadresser.

Siden 2001 har antall postkontor blitt drastisk redusert, til fordel for ordninga Post i butikk.

Litteratur og kilder