Pølsebu

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Josefine Hagen tar av lemmen til pølsebua som hun og Reidar Hagen drev sammen fra midten av femtitallet til 1970. Bua sto i portrommet til Brugata 14.
Foto: Oslo byarkiv (ca 1969).

Pølsebu også kalt Pølsebod er en kiosk som ikke omsetter andre varmretter enn pølser. Pølseboder ansees ikke som serveringssteder, men må godkjennes av politiet og Mattilsynet.

Som utslagssted for varm mat har sin opprinnelse i de mobile pølsevognene som ble tatt i bruk mot slutten av 1800-tallet i blant annet Berlin. Kristiania fikk landets første mobile pølsevogn rundt 1910, da dansken Charles Svendsen Stevns kom hit for å selge pølser etter å ha fått nei fra politiet i København. Han ga opp driften her, men i Danmark er pølsevognene fortsatt et fast inventar i landets byer.

Syverkiosken drives fortsatt.
Foto: Roy Olsen (2019).

Stasjonære pølsebuer, som riktignok kunne være vogner i sin utforming, ble vanlige først etter andre verdenskrig, og de hadde sin glansperiode i 1950-, 1960- og 1970-årene, før de etter hvert ble utkonkurrert av gatekjøkken og kebabkiosker.

I Oslo var det rundt 200 pølsebuer i storhetstiden, og innpå 1980-tallet fortsatt flere titalls. I dag er det få igjen, blant dem Syverkiosken mot Waldemar Thranes gate ved Alexander Kiellands plass og den såkalte Pepsi-kiosken på Årvoll.

Kilder