Røyken kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Røyken kommune
0627 Royken kommune.png
Basisdata
Kommunenummer 0627
Fylke Buskerud
Kommunesenter Midtbygda
Areal i  km²(2020) 112,63 km²
Folketall 2020 22 452 (2018)
Grunnlagt 1838
Opphørte 2020
Nå del av Asker kommune
Målform Bokmål

Røyken kommune er en tidligere kommune på Hurumlandet i Buskerud fylke. Den grenser mot Drammensfjorden i vest og Oslofjorden i øst. Kommunen ble oppretta i 1838 og hadde grenser mot kommunene Lier og Hurum i Buskerud fylke. I tillegg grenset kommunen mot Asker kommune i Akershus fylke. Den eneste grenseendringa som har vært siden 1838 var en mindre justering i 1996, da et område med 70 innbyggere ble overført til Asker. I juni 2016 vedtok kommunestyrene i Røyken, Hurum og Asker å slå sammen de tre kommunene. Den nye kommunen fikk navnet Asker, og ble etablert 1. januar 2020.

Administrasjonssenteret var Midtbygda. Det var flere tettsteder i kommunen: Båtstø, Åros, Røyken, Hyggen, Nærsnes og Slemmestad. De to sistnevnte opptrer ikke som egne tettsteder i Statistisk sentralbyrås oversikter, da de regnes som del av tettstedet Oslo. Kommunen tilsvarer det tidligere Røyken prestegjeld. Det hadde ved avviklinga av prestegjeld i 2004 tre sokn: Røyken, Slemmestad og Nærsnes og Åros. Prestegjeldets hovedkirke var Røyken kirke, som antas å ha blitt reist i 1229. Røyken lensmannsdistrikt er en del av Søndre Buskerud politidistrikt. Kommunen ligger under Drammen tingrett.

Røykens kommunevåpen besto av i blått femtunget gull flamme. Motivet kommer fra et sagn som forteller at det etter svartedauden bare sto røyk fra ei pipe i bygda. Det oppfattes også som et ordspill på navnet, som er tatt fra bygda Røyken. Men det kommer fra norrønt (h)raukr, «dunge» eller «haug», og vin, «naturlig eng», og har ikke noe med røyk å gjøre. Lokal uttale er med tonem 2, ikke med tonem 1 slik det er når man snakker om røyken fra pipa.

Kommunen hadde eget vinmonopol på Slemmestad.

Røyken historielag ble grunnlagt i 1966. På Nærsnes holder Nærsnes kystlag til.

Kilder og litteratur

Galleri

Koordinater: 59.74021° N 10.413° Ø


Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!