Rakitt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Rakitt, også kjent som engelsk syke, svekk, valk og andre lokale navn, er en ernærings- og stoffskiftesykdom som rammer barn. Den skyldes mangel på vitamin D, noe so fører til redusert mineralisering av beinvev og dermed vekstforstyrrelser i skjelettet. Den normale prosessen som gir hardhet og styrke er avhengig av at hydrokyspatitt bygges inn i beinvevet. Ved mange på vitamin D skjer ikke dette, og beinvevet blir da mykt og svakt.

dette var tidligere en vanlig tilstand blant spedbarn og småbarn, som førte til at mange fikk deformeringer, oftest i ribbein, håndledd, ryggsøyle eller legg- og lårbein. De som fikk et moderat sykdomsforløp uten tydelige deformeringer, fikk ofte muskelsvakhet og mindre endringer i skjelettet, som blant annet førte til at forsinka utvikling - de lærte ofte seinere å gå og ble ofte hjulbeinte.

Forebygging av rakitt består rett og slett i å tilføre vitamin D. Vitaminet ble ikke identifisert før på 1900-tallet, men allerde på 1700-tallet hadde man korrekt identifisert tran som et forebyggende kosttilskudd. Vi får også vitamin D fra sollys, men i Norge er det mange som har behov for tilskudd i den mørke årstida. I byene førte forurensing etter den industrielle revolusjon til at barna fikk enda mindre sollys, og særlig blant de fattigste som hadde liten mulighet til å reise ut av byen ble mange ramma. Årsaken til at rakitt ble kalt engelsk syke er den store utbredelsen den fikk i engelske industribyer.

Rakitt rammer kun barn, ettersom det er en tilstand knytta til vekstperioden. Hos voksne fører mangel på vitamin D til osteomalasi, der skjelettet demineraliseres slik at knoklene kan bøyes og deformeres. Tilskudd av vitamin D er også en del av behandlinga av osteoporose (beinskjørhet), men årsaken er der gjerne mer komplisert enn bare mangel på vitaminet.

Litteratur og kilder