Rasta

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rasta
Rasta 1961.jpg
Rasta i 1961
Fylke: Akershus
Kommune: Lørenskog
Gnr.: 99 og 100

Rasta er en tidligere gård (gnr. 99/6–7 og 100/2) i Lørenskog. Stedet var opprinnelig husmannsplass, men ble senere selvstendig bruk under matrikkelgårdene Vallerud og Løken. Navnet, hvis gamle uttale er ra`ssta, har neppe sammenheng med rast i betydningen hvilested. Navnet kan derimot ha sammenheng med ordet rọst (vei) eller ordene heimrast og utrast, som brukes om ulike deler av en gårds arealer.

Tunet på gnr. 100/2 eksisterer ennå og har adresse Gamleveien 30. Våningshuset skriver seg trolig fra 1892, mens de øvrige bygningene er yngre. Her bodde Nils Friis Daae, som var den første kommunekassereren i Lørenskog. Daae hadde kontortid fra kl. 06, da bøndene kom innom med skattepenger på vei til byen med melk og høy. De fikk kvittering da de returnerte senere på dagen. Dette bruket ble lagt ned i 1958, og jorda ble senere forpaktet bort. Den var sist i drift i 2004. Pr. 2008 er deler av arealet regulert til boligformål.

Utparselleringen av Rasta startet i 1921, og fram til krigen ble ca. 40 mål solgt unna som tomter. Tidlig i 1980-åra foregikk det en kraftig utbygging i boligbyggelagsregi, og i 1986 ble Rasta skole tatt i bruk. Bjelleklang-sangen «Neger på Rasta» har gjort Rasta til et kjent stedsnavn for en stor del av landets befolkning.


0230 Lorenskog komm.png Rasta er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.