Raufoss Ammunisjonsfabrikker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
En av fabrikkbygningene, der bedriften Benteler har flytta inn.
Foto: Erlend Bjørtvedt (2012).
Oppland Arbeiderblad omtaler ei dødsulykke ved RA i 1949.

Raufoss Ammunisjonsfabrikker (RA) ble etablert som et statlig foretak på Raufoss den 11. januar 1896. Navnet var først Rødfos Patronfabrik og Krudtverk, og fra 1909 Raufoss Patronfabrik. Formålet med opprettelsen var å sikre en fast leverandør av ammunisjon til Forsvaret.

Fabrikken var helt sentral for Raufoss' vekst fra grend til tettsted og kommunesenter. Den har også satt andre spor, som navnet på Fyrverkeriet bibliotek, oppkalt etter fyrverkeriproduksjonen på fabrikken.

Etter første verdenskrig ble det bestemt at bedriften skulle øke fortjenesten ved å produsere andre produkter også, blant annet kulelagere som ble produsert mellom 1921 og 1929.

I 1947 kom en ny lov som regulerte de militære statsbedriftene Raufoss Ammunisjonsfabrikker, Kongsberg Våpenfabrikk og Horten Hovedverft. De ble da fristilt fra statsforvaltninga, og omgjort til selvstendige selskaper med staten som eier. I 1960-åra forsøkte Raufoss seg med flere nye produkter, blant annet bildeler til svenske Volvo, byggfasader i aluminimum og Raufossmopeden. I 1968 ble selvskapet omgjort til et aksjeselskap, med staten som eneste aksjeeier. Det ble så børsnotert som Raufoss A/S i 1990.

Selskapet ble delt i 1995. Raufoss Automotive ble utskilt som produsent for bilindustrien, og Norsk Hydro kjøpte først opp 40 % av aksjene og i 1997 de resterende 60 %. Produksjonen av ammunisjon ble videreført under navnet Nammo A/S, der staten beholdt 45 % av eierskapet, mens resten var fordelt mellom finske Patria Land & Armament Oy og svenske Celsius AB.

Litteratur og kilder