Reidar Nordby senior

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Reidar Nordby, til høyre, sammen med broren Erik (i midten) og faren Emil (til venstre). Bildet er tatt ved Ideal-fabrikken i Vangsvegen.
Foto: Normann (1952)

Reidar Nordby senior (1913-1990) var hele sitt yrkesaktive liv knyttet til familiebedriften Ideal flatbrødfabrikk i Hamar. Denne eide han sammen med broren Erik Nordby etter faren Emils død i 1960 og frem til 1970-årene da hans sønner Trygve og Reidar junior overtok bedriften.

Reidar Nordby senior var en meget engasjert samfunnsborger. I tillegg til sin mange verv innen næringsliv og næringsorganisasjoner, både lokalt, regionalt og sentralt, deltok han også i partipolitisk, kommunalt og annet organisatorisk arbeid. Han var en sentral aktør i partiet Høyre, både i Hamar og i Hedmark fylke. Han var i en årrekke leder av prisnemnda i Hamar, reisetrafikklaget i kommunen og næringsnemnda i regionen. Han var en av tre representanter som fikk ansvaret for Hamar kommunes støtte til gjenoppbyggingen av lokalsamfunnet Sørvær i Finnmark i slutten av 1940-årene. Som formann i den lokale turistforening, leder av Martensstyret (Hamardagene), styremedlem i Hamar Stiftstidende, DNB-Brumunddal og Hamar Handelsstandsforening i flere perioder hadde han innflytelse på byens og omegnens utvikling i tiårene etter andre verdenskrig. I ulike foreninger ellers var han periodevis også meget aktiv, bl.a. i KNA, jakt- og fiskeforeninger og Hamar Rotary. Han var også en lidenskapelig fotograf, og i 1952 filmet han Hjalmar Andersens legendariske 10.000 meter på Hamar stadion, da han satte verdensrekord med tiden 16.32.6.

Hans privatarkiv er meget rikholdig og gir derfor gode opplysninger om flere sider ved lokalsamfunnets virksomhet og historie som det er vanskelig å få belyst ellers, da de fleste aktører i slike posisjoner ikke har etterlatt seg så nye arkivsaker. Arkivet ble avlevert Statsarkivet i Hamar 1999 fra familien Nordby i forbindelse med salg og riving av den gamle Ideal-fabrikkbygningen i Vangsvegen. Blant dette materialet lå en rekke pakker, som viste seg å inneholde den private korrespondansen Reidar Nordby senior hadde ført i perioden 1940-1972.

Kilder og litteratur