Ringnes (Stange gnr. 42/1)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Ringnes (Stange)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringnes
Ringnes, Hedmark - Riksantikvaren-T101 01 0046.jpg
Den freda hovedbygningen på Ringnes.
Sted: Ottestad (Stange)
Sokn: Ottestad
Fylke: Innlandet
Kommune: Stange
Gnr.: 42
Bnr: 1
Type: Gård
Postnummer: 2312

Ringnes (gnr. 42/1) er en storgard i Ottestad sokn i Stange. Garden ligger i vesthellinga ned mot Mjøsa, med husa på 146 moh. I Norske storgårder (s. 374) skriver Axel Coldevin: «Sikkert er det at Ringnes merker seg ut som et gammelt herresete, både ved sine håndgripelige historiske minner og sin plass, fritt og åpent litt opp for Mjøsa, omgitt av vide marker i slake skråninger med fin leirholdig moldjord».

Ringnes er en av gardene i Vestbygda og grenser i nord og øst mot Nøttestad og i sør mot Elton og Fagerli. I vest danner Mjøsa grensa, og Ringnes har ei strandlinje på 1800 meter. Eiendommen består av ca. 700 mål dyrka mark, 210 mål beite og 625 (860?) mål skog. Skogen ligger på Espa, ca. 30 km sør for garden.

Gardsnavnet

Gardsnavnet Ringnes kommer ifølge Norske Gaardnavne av elvenavnet Ringa og nes. Samme gardsnavn finnes også andre stederØstlandet.

Historikk

Garden er kjent fra sagatida. Bondehøvdingen Ketil Kalv på Ringnes var ifølge Olav den helliges saga gift med Olavs halvsøster Gunhild, og en av de første lendmennene som slutta seg til Olav. Ketil Kalv skal være gravlagt like ved gardstunet, i haugen som kalles Ketilhaugen.

I 1508 fikk Amund Tørrissen Ringnes som gave av kong Hans, og Amund ble samtidig adla. Seinere kom garden i Jernskjegg-familiens eie, men rundt 1620 kjøpte Jens Hansen Wincke garden. Slekta hans satt på Ringnes i rundt 100 år. Oberstløytnant Herman Hejer kjøpte den i 1719, og det var han som satte opp den staselige toetasjes hovedbygningen med valma tak. Bygningen, som er freda, ble sterkt brannskada i 1996, men ble restaurert.

Den nåværende slekta på Ringnes (se nedafor) kom hit i 1768. Eier pr. 2018 er Erik Ringnes, som også er Venstre-politiker. Familien driver med kornproduksjon (hvete) og kjøttfe (Hereford).

Ringnes-slekta

Inntunet på Ringnes.
Foto: Halvor Vreim

Erik Sørensen (1715–1806) kjøpte Ringnes i Stange i 1768. Nedafor er en oversikt over familien (ikke komplett).

Galleri

Husmanns- og innerstplasser

Garden hadde tidligere en stor arbeidsstokk, og ved Mjøsa lå det flere innerst- og husmannsplasser. Disse het:

  • Nordstranda
  • Nerstranda
  • Nernordstranda
  • Enga

Kilder og litteratur

Se også

Alm oestre stange.jpg Ringnes (Stange gnr. 42/1) er en del av prosjektet Digital bygdebok for Stange, som er en oppdatering og utvidelse av bygdebøkene for Stange. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa, og Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide den.

Se også: Om prosjektetEiendommer i Digital bygdebok for StangeMatrikkelgarder