Romsdalsmartnan
Romsdalsmartnan eller Romsdalsmarkedet, opprinnelig Romsdals Marked på Devold var (er) et årlig marked i Romsdalen i Rauma kommune. Opprinnelig på Devold, senere på Veblungsnes. Romsdalsmartnan var en stor årlig begivenhet og ble regnet som et av de viktigste markedene i Midt-Norge. Markedstradisjonen holdes fortsatt i live på Åndalsnes, med en årlige Romsdalsmartna i september. Men den har ikke lengre den betydning og det innhold som tidligere. Håndverkere og selgere er nesten helt forsvunnet til fordel for en underholdningshelg med sceneshow og tivoli. I 2004 produserte NRK en historisk TV-dokumentar med tittel «Vegen mot Romsdals marked».
Første gang Romsdalsmartnan er nevnt var i 1533 og ble betegnet som «det største der er». Markedsplassen besto av boder og enkle hus i tillegg til telt som ble satt opp under markedet. Romsdalsmartnan var opprinnelig på gården Devold i Romsdalen, men plassen brant ned på begynnelsen av 1700-tallet. I 1752 ble det bestemt å flytte nærmere fjorden, til Veblungsnes, men markedet ble flyttet tilbake til Devold to år senere. I 1820 ble markedet igjen flyttet til Veblungsnes. Romsdalsmartnan ble avviklet som lovpålagt institusjon i 1875.
Markedet hadde årlig besøk av mange hundre tilreisende fra Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og nordre deler av Oppland. Man byttet og handlet mange forskjellige varer som husdyr, fisk, korn, trevarer, metallvarer, skinn, smykker, never, tjære og tøy. Men viktigst var hestehandelen, det ble årlig omsatt mellom 3-4 000 hester. Den årlige omsetningen hadde en verdi anslått til mer enn verdien av 10 000 kyr.
Foruten kjøp og salg av varer var det mange håndverkere som smeder, dekorasjonsmalere, fargere og treskjærere som besøkte Romsdalsmartnan. Mange kom også for å treffe andre og ha det litt morro. Det ga inntekter til brennevinshandlere, gjestgivere og spillemenn. For å holde orden på de mange besøkende var det vanlig med én militær vaktstyrke.
Litteratur
- Olafsen, Olaf. 1924. Romsdals Marked. Romsdal sogelag. Årskrift 1924.