Rosenhof skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosenhof skole.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Rosenhof skole, Dynekilgata 10 i Oslo, ble oppført i nordisk nybarokk i årene 1914 til 1917, arkitekt er Balthazar Lange. På grunn av bolignøden i byen på denne tiden ble den de første årene brukt som herberge for husvilleherberge, hvor flere hundre mennesker bodde under svært enklet forhold. Familiene måtte forsøke å ordne seg en soveplass bak et forheng, og de delte på 30 gassapparater i kjøkkenet som var installert i kjelleren. Bolignøden var overskyggende, og skolen ble ikke tatt i bruk som folkeskole før høsten 1919.

Bygningsanlegget

Skoleanlegget med Rodeløkkens kolonihager i forgrunnen, mellom disse går Rosenhoffgata. Lyshuset nederst, til høyre for midten, bak dette de to lave garasje/leskur og rektor- og vaktmesterbolig mellom.

Anlegget ble oppført samtidig og ligger på en hovedsakelig trekantet tomt, og består av en u-formet hovedbygning, med tilhørende rektor- og vaktmesterbolig (annekset), garasje, leskur og lysthus.

Lysthuset ligger helt sør på tomta i trekantens spiss med Strømstadgata og Dynekilgata på to av tre sider. Dette er utformet som en integrert del av muren rundt skolen og har en rund form, oppført på granittsokkel, vegg i spekkmurt tegl og tak tekket med sink. Det antas at lysthuset er oppført som del av hageanlegget til rektorboligen.

Gjerder, trapper, smijernsporter og hage er originale elementer med stor verdi for skoleanlegget.

Andre verdenskrig

Skolen ble rekvirert av den tyske okkupasjonamakten under andre verdenskrig alllered 3. mai 1940 og ble brukt som kaserne og hovedkvarter for de tyske SS-styrkene i Norge. Da var det også et karttrykkeri på skolen, og det ble bygget plattinger på taket hvor det ble montert luftvernkanoner. Reichsführer-SS Heinrich Himmler besøkte skolen ved sine to besøk i Norge i 1941, 29. januar i forbindelse med edsavleggelse for de første frontkjemperne til Regiment Nordland i Waffen-SS, og igjen 21. mai samme år i forbindelse med edavleggelsen til de første medlemmene av Norges SS.

Også norske frivillige som hadde meldt seg til tjeneste i Waffen-SS, ble innkvartert på skolen før avreise til militærutdannelse i Tyskland og deretter fronttjeneste.

Mens skolen var rekvirert fikk guttene undervisning på Grefsen gymnas, mens jentenes ble flyttet til Sophies Minde.

Videre bruk

Den ble nedlagt som folkeskole 1966, men var fra 1964 realskole, deretter ungdomsskole fra 1968 og fram til 1985. Skolen hadde sitt høyeste elevtall rundt 1930 med 1155 elever.

Fra 1984 har skolen huset voksenopplæring for fremmedspråklige elever, nå under navnet Oslo Voksenopplæring Rosenhof.

Vernet

Skoleanlegget ble vernet etter Plan- og bygningsloven i 2008.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.93095° N 10.77498° Ø