Sørreisa Ytre Meieriforenings Innkjøpslag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingebrigt Johansen (1873-1981) var styremedlem i 1917.
Foto: Ukjent - 1977

Sørreisa Ytre Meieriforenings Innkjøpslag, som var forløperen til Skøelv Kooperative Handelsforening og som startet ut som et smørlag, ble konstituert og innmeldt i Norges Kooperative Landsforening den 11. november 1916. Laget gikk over til å bli et «ekte samvirkelag» allerede to og et halvt år seinere.

Meierisamvirket i Skøelv

På slutten av 1800-tallet startet en veritabel smøreksport fra Norge – især rettet mot Storbritannia, der England kom til å bli den største avtageren. Etterspørselen var stor og markedet nær umettelig, noe Jakob Skavlan Gram (1850–1930) på By gård i det som den gang var Egge herred i Nord-Trøndelag oppdaga, da han i 1885 dro på en studiereise til England for å undersøke forholdene for sin gårds og Steinkjer meieris produksjon av landssmøret fra Innherredsbygdene.

Smørforeninga, der oppsitterne fra Gumpedalen og ved Skøvatnet skulle spille hovedrollen, kom i gang i ei lita men hendig nok «smørstue» på Nymo i Skøelv. Helt eksakt kan vi ikke tidfeste oppstarten, men man vet at Erik Nymo (1854-1940) var den som sto for mottak, oppveiing og regnskapsføring i de første åra. Av branntaksten som ble gjort i 1919 kan vi se at stuas opprinnelige mål må ha vært 13 kvadratmeter; 4,5m x 2,9m.

Gode resultat

Vi har ikke oppgaver over de første års drift, men fra mai 1910 til og med april 1911 ble det innveid 4630 kg smør fra medlemsgårdene i bygda, hvorav de største var H. O. Westgård med 335 kg, Peder Østgård leverte 284 kg og Esten Estensen 218 kg.

Utvidet interessefelt

Etter hvert som samvirket med smøret så å si bredte seg utover, vokste nok tanken på at her var det mer fornuftige resultater å hente. Lørdag 11. november 1916 var planene klarlagt og innkjøpslaget konstituerte seg med det samme styret, forretningsfører (bestyrer) og revisor som hadde fungert for Meieriforeningen. Dessverre sier ikke våre tilgjengelige kilder noe om hvem som da satt i meieriforeningens styre. Derimot får vi vite at laget umiddelbart meldte seg inn i NKL.

Valg

Lørdag 20. januar 1917, på det vi må anta var generalforsamling, skal disse ha blitt valgt: Formann: H. O. Westgård, som fikk med seg Olaus Brattli, Ingebrigt Johansen, Kr. Ingebrigtsen og Ole Arntsen i styret.

Fra innkjøpslag til samvirkelag

Det var driv over karene som fikk kjøpelaget til å fungere. Den tanken at det i grunnen ble for smått dette; å kjøpe inn i stort for å fordele i smått til medlemmene en dag i uka, ser ut til å ha meldt seg ganske snart. Søndag 16. februar 1919 vedtok laget å endre navn til Skøelv Kooperative Handelsforening.

Smørstua flyttes

20. juni 1919 forelå tilbud fra Sørreisa Ytre Meieriforening om at Smørstua kan flyttes fra Nymo til «Tomt ved broen». Innkjøpslaget skulle da bekoste flytting og et tilbygg mot å få «en andel» i huset, beregnet etter sitt utlegg. Det praktiske ble da ordnet av lagets formann Hans Nøstvik med bistand fra Daniel Olsen og Lauritz Dalseth.

Kilder