SS- und Polizeigericht IX

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «SS- und Polizeigericht Nord»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Domstolens hovedkvarter i Kristinelundveien 22 i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

SS- und Polizeigericht IX var en tysk særdomstol med Norge som virkeområde. Den ble oppretta av Heinrich Himmler den 25. april 1940, altså kort tid etter angrepet på Norge. I utgangspunktet skulle SS- und Polizeigerichte dømme kun i interne SS- og politianliggender, men etter melkestreiken ba Josef Terboven om å få lov til å benytte den også i saker mot sivile norske borgere. Dette godkjente Himmler. Når retten behandla saker mot sivile brukte den navnet SS- und Polizeigericht Nord.

Hovedkvarteret for domstolen var i Kristinelundveien 22 i Oslo. Rundt årsskiftet 1940/1941 ble det oppretta et eget tjenestested i Vadsø, som også omfatta Kirkenes. Dette gikk under navnet SS- und Polizeigericht Nord Zweigstelle Vadsø. I desember 1941 ble det så oppretta et Zweigstelle Drontheim i Trondheim, som i januar 1945 ble opphøyd til den selvstendige domstolen SS- und Polizeigericht XXXVII Drontheim.

Mer enn 150 nordmenn ble dømt til døden av domstolen, som var den ledende domstolen i den tyske kampen mot norsk motstand. Et enda større antall personer ble idømt lange tukthusstraffer. Domstolens medlemmer deltok også i standretter.

Arkivet etter domstolen inngår i arkivet etter Der Höhere SS- und Polizeiführer Nord (HSSPF).

Litteratur