Salangen historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Utdelinga av Kulturminnedagsprisen 2014. Styreleder i Kulturvernforbundet Jørg Eirik Waula, leder i Salangen historielag Eliseus Rønhaug, leder for Regionmuseet i Sør-Troms, Frode Hansen.

Salangen historielag, Salangen kommune i Troms, ble stiftet i 1984. Historielaget arbeider for å skape interesse for lokalsamfunnets historie og øke kunnskapen om bygdas historie gjennom tidene. Det har siden 1995 vært medlem av Landslaget for lokalhistorie.

Historielaget arbeider med å registrere og bevare kulturminner og med å spre informasjon om historien i regionen. Sentralt i arbeidet står årboka, Årboka for Salangen. Den gis ut hvert år like før jul og har kommet ut siden 1985. Boka inneholder artikler fra fjern og nær fortid i regionen.

Salangen historielag er også part i høringer og kulturell aktivitet i kommunen.

Kulturminnedagene

Salangen historielag har vært med å markere Kulturminnedagene helt siden 1993. I 2014 vant historielaget Kulturminnedagsprisen 2014. Kulturvernforbundet valgte å tildele prisen til Salangen historielag på grunn av deres sterke engasjement for lokalhistorien over flere år. Hvert år har historielaget anstrengt seg for å sette sammen et variert og rikholdig program som er tett knyttet til årets tema, og de har også samarbeidet tett med Sør-Troms museum og Salangen kommunes kulturkontor og andre aktører.

Kulturminnedagene for 2016 ble holdt 10. og 17.september. Den 10. september ble viet temaet registrering av kulturminner. 17. september var det demonstrasjon av tradisjonshandverk. Begge arrangementene ble holdt på Regionmuseet på Lundbrygga i sentrum av Sjøvegan.

Ledere

  • Hans Karlsen
  • Eliseus Rønhaug
  • Harald Hardersen

Kilder og litteratur

  • Innmeldingsbrev fra Landslaget for lokalhistorie, 23. januar 1995.
  • Opplysninger fra Salangen historielag (blant annet Landslaget for lokalhistories kartlegging av historielagenes historie 2019).

Eksterne lenker