Samtale:Buskeruds amt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Historieboka.no oppgir her Buskerud amt et annet år når amtet ble dannet enn her på lokalhistoriewiki.no. Bør kanskje sjekkes nærmere? Sitat fra historieboka.no:

Da Buskerud amt ble født. Etter påtrykk fra datidens ledende menn godkjente kong Fredrik V at Buskerud amt ble opprettet 14. juli 1760

Av Terje Bautz

Kursiv tekstI 1757 blir Oppland amt opprettet for å avhjelpe administrasjonen av Aggershus amt. Det amtet hadde nemlig lenge vært stort, uoversiktlig og vanskelig å administrere. Ved opprettelsen "fikk" Oppland fogderier og prestegjeld som før hadde soknet til vår region. Men de ledende menn , og de var bare menn,- med danske og tyske navn – Bärner, Rosencrantz, Hellzen, vet å ordne opp. Planen er klar for hvilke distrikter og fogderier de gjerne ser innlemmet i Buskeruds amt. De skriver til den ”Stoermegtigste Konge og Allernådigste Herre” og får det som de vil. Fra 14. juli 1760 er Buskerud amt tilnærmet det det er i dag. Den nye amtmannen – Andreas Fieldsted får en meget omfattende Instruction i 34 punkter å forholde seg til og et omfattende distrikt å passe på. Buskerud amt i 1760 består av disse fogderiene ; Ringerike, Hallingdal, Hurum, Røgen, Eger, Lier, Buskerud, Nummedahl og Sandsverd.

Det som skjedde i 1760 var en større grenseendring ved at flere fogderier ble lagt til - man kan kanskje si at dagens definisjon av Buskerud ble født det året, men amtet som sådan var over åtti år gammelt, og Andreas Fjeldsted var den fjerde amtmannen der. Utvidelsen i 1760 er omtalt i andre avsnitt i artikkelen, og oversikt over amtmennene står i bunnen. Chris Nyborg (diskusjon) 17. mar. 2021 kl. 08:11 (CET)

Begynn en diskusjon om siden «Buskeruds amt»

Start en diskusjon