Samtale:Mølje

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sitat fra artikkelen om mølje: "Kjøttmøljen som tradisjon i Norge er ikke lenger så vanlig og utbredt som fiskemøljen". Lurer bare på hva forfatteren av denne artikkelen bygger denne påstanden på? Mølje er meget vanlig på deler av Østlandet fremdeles. Hilsen --Anne Gallefos Wollertsen 26. jan 2010 kl. 21:07 (UTC)

Kjøttmølje kontra fiskemølje

Er egentlig disse to rettene sammenlignbare? En av kjøttmøljens viktigste ingredienser er jo møljebrød/flatbrød, og det kan vi ikke se er nevnt i beskrivelsen på fiskemølje. Uttrykket mølje benyttes forresten også om mange mennesker i en tett forsamling :-) Hilsen --JE 28. jan 2010 kl. 19:26 (UTC)

Rettene som saa, er vel neppe sammenlignbare; det som er felles for rettene er at de paa hvert sitt sted heter «mölje». I alle fall sier vi ikke fiskemölje - i höyden «skreimölja», men som regel «mölja» - dvs mölje. Hva mener möljeelskere med kjött om denne spesielle retten? Sies det kjöttmölje eller bare mölje - respektive mölja - alt etter hvordan saken stiller seg - reint "dialektisk"? Ingen stor sak, men viktig nok, baade lokalhistorisk og interlokalt.- mener --Gunnar E. Kristiansen 28. jan 2010 kl. 22:08 (UTC) p.t. Leipzig
Lurer på om denne artikkelen kan gjøres om slik at vi har en pekerside som henviser til henholdsvis Mølje (kjøtt) og Mølje (fisk), eller en liknende deling. Ser for eksempel i skriftet jeg har fra Salten at retten kun omtales som Mølje. --Ida Tolgensbakk 5. feb 2010 kl. 10:28 (UTC)
Må også bemerke at "Mølje!" brukes som utrop ved en del leker her på Østlandet, f eks når ungene har "Kongen på haugen" i skolegården om vinteren og alle skal legge seg i en haug. Voldsomme greier. --Ida Tolgensbakk 5. feb 2010 kl. 13:11 (UTC)
Nå er vi på rett spor Ida. Lag en peker du - pek til mølje (fisk), og mølje (kjøtt) - evt annen lur variant. Til den siste mølja di er å si at den omtalte Jan Engdal 28. januar - og er det samme fenomen man også kan ha i ishocky. (?). --Gunnar E. Kristiansen 5. feb 2010 kl. 13:26 (UTC)

Mølje

Jeg for min del kan ikke huske å ha hørt ordene kjøttmølje eller fiskemølje før denne artikkelen. I matsammenheng har det som her beskrives som kjøttmølje kun blit omtalt som mølje. --JE 29. jan 2010 kl. 05:59 (UTC)