Samtale:Nyborg
Hopp til navigering
Hopp til søk
Skulle ikke forundre meg om Nyborg egentlig er et oppkallingsnavn. Byen Nyborg på Fyn, ved Storebælt, er et gammalt og kjent sted, se dansk Wikipedia.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 27. okt. 2016 kl. 10:41 (CEST)
- Jeg la det nettopp inn i artikkelen, og jeg tror det kan være det som er bakgrunnen for noen av tilfellene. Men jeg regner med at det også er snakk om videre oppkalling etter et eldre Nyborg i området man befinner seg i. Jeg vet at det er tilfelle med Nyborg på Elverum; bruket ble rydda av min grandonkel og han hadde med seg Nyborg-navnet fra Romedal ettersom han var født der og kalte seg Sverre Nyborg. Og så er det faktisk mulig at plassen i Romedal er oppkalt etter byen i Danmark, for den ser ut til å ha fått navnet såpass tidlig at det er i tida da det var vanligere å kalle opp etter danske steder. Chris Nyborg (diskusjon) 27. okt. 2016 kl. 10:45 (CEST)
- Fornuftig videreutvikling av teorien, Chris. Nyborg på Fyn er sikkert utgangspunktet for de eldste stedene, mens de nyere er inspirert av mer lokale plasser. Og Nyborg ble sikkert brukt litt ironisk, jf. Prøysen, som navn på nettopp et nytt sted (men som sjelden likna på en borg). Nygård (Nygard), mitt etternavn, er vel i omtrent samme sjanger. Ofte brukt som småbruksnavn på 1700-tallet og framover, sjøl om det finnes noen eldre garder med navnet (også i Danmark), som kan ha tjent som forbilde.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 27. okt. 2016 kl. 11:13 (CEST)