Samtale:Oslo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Uklar endring av årstall

Jeg skjønner ikke helt endringen av årstallet for når Oslo ble hovedstad fra 1299 til 1314. Håkon V hadde sete i Oslo da han ble konge, og dermed ble Oslo hovedstad; dette var ikke noe man erklærte høytidelig, det bare skjedde fordi hovedstaden var den byen hvor kongen hadde sete. Chris Nyborg (Cnyborg) 18. okt 2008 kl. 13:04 (CEST)

Opp mot 1999 var det diskusjoner hvorvidt Oslo skulle feire 700-års-jubileum som Norges hovedstad dette året. Det historiske fagmiljøet ble trukket inn, og det ble gjort grunnforskning på de skriftlige kildene fra middelalderen. Det ble konkludert med at kravet for at Oslo kan kalles Norges (Norgesveldets) hovedstad først ble innfridd i 1314. Det var da styringsfunksjonen ble gitt Oslo (Gamlebyen) i.o.m. et brev fra kongen der det heter at prosten i Mariakirken skulle være rikets kansler "til evig tid". Håper dette var tydelig nok svar.--Barbrobrud [] 29. okt 2008 kl. 14:40 (CET)
OK, da skjønner jeg endringen. Det bør nok komme en egen artikkel om dette etterhvert der mulighetene drøftes; man ender opp med 1314 hvis man legger den moderne definisjonen av hovedstad til grunn. Dersom man legger en eldre definisjon til grunn er situasjonen den at Oslo ble hovedstad (kongens by) i 1299, men at det først er i 1314 at kanslerfunksjonen legges til Oslo. Chris Nyborg (Cnyborg) 29. okt 2008 kl. 17:59 (CET)
En slik drøfting er en god idé, og det vil kunne bringe mye fin info fram i lyset. Jeg har desverre ikke kapasitet her og nå. Men vil bare tilføya at vedr. den "eldre definisjon" er det også usikkert om Oslo kan kalles hovedstad. "I løpet av Håkon Vs 20 år som konge oppholdt han seg sju vintre i Bergen, fire i Oslo og tre i Tønsberg. For seks av årene er vintersetet ukjent." (Sitat fra artikkelen "Rikshovedstaden Oslo" av Hege Roaldset). Og det er ikke engang sikkert om Håkon V ble kronet i Oslo 1299. Så det tryggeste er nok uansett å holde seg til 1314. Beste hilsen --Barbrobrud [] 29. okt 2008 kl. 18:27 (CET)
Her er det nok mye å grave i. Kjenner en som har jobbet en god del med perioden som kanskje kan komme med noe, eller som kan veilede meg i litteraturutvalg. Men dette står nok på 112. plass eller noe slikt på listen over ting som må gjøres… Chris Nyborg (Cnyborg) 29. okt 2008 kl. 19:01 (CET)

Slettet og gjenopprettet

Hei. Jeg så at det finnes en god artikkel på wikipedia som heter Oslos Historie, og slettet vår osloartikkel med planer om å i stedet importere den andre artikkelen. Deretter så jeg at vi hadde 33 revisjoner, og ble redd jeg hadde slettet ting dere andre har skrevet utenom wikipedia. Likevel kjennes Oslos-Historieartikkelen riktigere enn den artikkelen vi nå har liggende.--Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 27. okt 2008 kl. 15:05 (CET)

Tror du kanskje kan blande to ting, det ene er en mer generell artikkel om byen/kommunen/fylket den andre er spesifikt om denne enhetens historie - og da gjerne med mer dypgang enn det er i artikkelen om enheten. Hmm. Håper du henger med i svingene her :) Siri Johannessen (Siri J) 27. okt 2008 kl. 16:01 (CET)