Samtale:Roger Robberstad
Siste kommentar: 21. sep. 2022 av Stigrp
Beklager hvis jeg viser manglende kunnskaper om religiøse samfunn, men kan man være "tidligere ortodoks biskop" hvis kirkesamfunnet ikke er anerkjent som "ortodoks"? Virker som en "privat" utnevnelse på meg, og at vedkommende egentlig aldri har vært anerkjent biskop, men jeg kjenner ikke til omstendighetene. Jeg stusser også på at det ser ut som vedkommende det gjelder her redigerer en artikkel om seg selv. Vet vi egentlig sannhetsgehalten i alle opplysningene? Beklager igjen hvis jeg tråkker ut i ukjent religiøst terreng, men denne artikkelen stusser jeg over. Hilsen --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 20. sep. 2022 kl. 19:29 (UTC)
- Det er litt spesielt med ortodokse biskoper. Måten man blir det på er at man blir bispeviet av en som allerede er ortodoks biskop. Det viktige er ikke om den personen tilhører et anerkjent kirkesamfunn (som vi vel må tolke som et som er underlagt en av patriarkene). I den katolske kirke fungerer det i teorien på samme måte, men der har man en mye strengere kontroll - de enkelte biskopene får ikke lov til å bispevie noen uten pavelig godkjenning (det har selvsagt skjedd til tider allikevel, men er langt mindre utbredt). Et hovedkrav for at bispevielsen skal være gyldig er at den apostoliske suksesjon er intakt - det vil si formelt ei ubrutt rekke tilbake til en av Jesu disipler, og i praksis ei ubrutt rekke tilbake til en som ble allment regna for å være gyldig bispevia. Robberstad ble bispevia av en som hadde formalitetene på plass. Redigering av artikkel om seg selv er i utgangspunktet ikke greit, så jeg skal kikke på den biten. Chris Nyborg (diskusjon) 21. sep. 2022 kl. 08:31 (UTC)
- Takk for svar, Chris, det er nytt terreng for meg, men absolutt interessant. Håper det ikke gjorde noe at jeg tok det opp. --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 21. sep. 2022 kl. 10:06 (UTC)