Sekken (Molde)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sekken sett fra ferga Molde - Vestnes.
Foto: Olve Utne (2008).

Sekken er en øy i Romsdalsfjorden, i Molde kommune, Møre og Romsdal. Sekken har trolig navn etter øyas form. Mye av øya er skogbevokst, men særlig på sør-øst siden er det bebyggelse og flere gårder. Det finnes spredt bebyggelse, selv om øya går bratt ned i fjorden flere steder. Sekken har omtrent 165 innbyggere [1]. Sekken har et areal på 18,7 km2. Sekken har to større innsjøer. Det høyeste fjellet eller toppen er Tranhaugen på 304 meter.

Fra Seternes på nordsiden er det hurtigbåt og fergeforbindelse til Molde. Det er anlagt vei rundt øya. Sykkelturister bruker øya, ettersom det både er liten biltrafikk og flott natur, med utsyn til Romsdalsalpene. Sekken kapell ligger på neset helt i øst, ved Sekkensundet og Veøya. Ikke langt fra Seterneset, ligger Sekkensetra med skytebane.

Håkon Herdebrei falt i et sjøslag i 1162, ved Sekken. Han kjempet mot Erling Skakke. Herdebreimarsjen er en turmarsj som årlig arrangeres av Sekken Idrettslag. Marsjen har navn etter denne historiske hendelsen.

I sør vest ligger Romdalvik, med et tidligere teglverk. Teglverket på Sekken var i drift mellom 1860 og 1880. Bedriften produserte murstein og takstein i tegl. Det var Harald Omsund som startet bedriften, han var sønn av Gudbrand Omsund.

Referanser

  1. Tall fra 2001

Kilder

Eksternt stoff

Koordinater: 62.66228° N 7.27528° Ø