Siljan

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Siljan er en kommune i Telemark. Den grenser i nord til Kongsberg, i øst mot Lardal, i sørøst mot Larvik, i sør mot Porsgrunn og i vest mot Skien, og er en del av det som heter Grenland. Høyeste punkt er Rådmannen, 646 moh.

Folketallet pr 1. januar 2012 i Siljan tettsted var 1148 innbyggere. Siljan hadde i 2011 størst prosentmessig vekst av alle tettsteder i Norge, med 26% økning i folketallet.

Mer enn halvparten av arbeidstagerne i Siljan jobber i nabokommunene Skien, Porsgrunn og Larvik.

Siljan inngår som en del av Gea Norvegica Geopark.

Siljan har flere ganger blitt kåret til Telemarks beste bokommune. I kommunebarometeret 2012 var Siljan nest beste kommune i landet og på topp i Telemark.

Navnet

Siljan kommune het Slemdal fram til 1919. Fortsatt finnes spor av navnet gjennom at personer fra Siljan blir kalt slemdøler og gatenavnet Slemdals gate som man finner i nabokommunen og byen Skien.

Tusenårssted

Kommunens tusenårssted var kullkjelleren ved Moholt jernverk. «Kølakjeller'n» som stedet kalles for lokalt, var et stort kull-lager på 1700-tallet. Jernproduksjon krevde enorme mengder trekull, og derfor var det en nødvendighet med en stor kullkjeller.

Idag benyttes kullkjelleren blant annet til konserter og teateroppsetninger. «Siljanspelet» har blitt arrangert siden 2000. «Maren Gulliksdatter» ble arrangert i 2000, 2002 og 2005, i 2008 ble «Slemdals bankende hjerte» arrangert.

Vennskapkommune

Kjente personer fra Siljan

Utgående lenkerCreative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Siljan» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.