Sjur (oselver 1935)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjur
Oselveren Sjur.jpg
Egennavn: Sjur
Båttype Oselver
Lengde 19,8 fot
Største bredde 5,4 fot
Antallbordganger: 3
Antall rom 4
Antall årepar 2
Byggeår 1935
Båtbygger: Nils Søvik i Lysefjorden
Framdriftsmidler: Årer, Seil
Kommune Bjørnafjorden kommune
Lagstilhørighet andre: Oselvarlaget, Os
Nåværende eier: Johan H. Mohr / Camilla Mohr

«Sjur» er bygget ca. 1935 av Nils Søvik, Lysefjorden i Os i Midthordland. Den er en typisk representant for båttypen oselver, som det ble bygget svært mange av opp gjennom årene og har nok vært utviklet like fra vikingtiden. Slike og lignende båter fantes overalt langs fjordene og på øyene i Hordaland. De var svært anvendelige og kunne både roes og seiles.

Båten er 6,05 m lang, målt utvendig på stevnene, og har største bredde 1,65 meter. Den har typisk bare 3 bordganger, og bunnbordene er fint utformet (hogne halser) for å gi gode linjer med sikte på stabilitet og fremdrift. Kjølen er av eik, for øvrig er båten bygget av furu. Den har 4 rom, 3 tofter og 4 keiper, tilpasset rettvinklet anlegg for årene, som ikke skværes ved roing. Seilet har i hvert fall de siste 100 år tradisjonelt vært spriseil, men til regattabruk har også bermudarigg vært mye brukt. I dag seiles Norgesmesterskap årlig med 8 m2 spriseil.

«Sjur» ble nok bygget som landstedsbåt for byfolk. Den er praktisk talt kvistfri og har seiltofter på sidene. Roret har tverrstokk og svinges med rorstang, som trekkes og skyves. Kjølen er av tre, med maksimal dybde 13,2 cm. Båten har vært ganske pent behandlet opp gjennom årene, har stått i naust om vinteren og er pusset opp jevnlig. Den har opprinnelig vært oljet/lakket, mens de vanlige bruksbåtene gjerne var tjærebredd. Den er lettrodd, to mann holder greit 5 knop når de tar litt i. Den seiler godt og skal i regatta ha et mannskap på tre personer. At «Sjur» har keiper er litt uvanlig for en regattabåt, men det skyldes et ønske om å bevare allsidigheten og kunne bruke den til annet enn seilas.

For tiden ligger «Sjur» i Kuvågen nær Oselvarnaustet og brukes blant annet til seilas med skolebarn i regi av Os kommune, hvor alle 9. klassinger har en dag hvor de får informasjon om Norges nasjonalbåt og får ro og seile med lagets båter.