Skreia stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skreia stasjon i 2012.

Skreia stasjon er en nedlagt jernbanestasjon i Østre Toten. Den var endestasjonen på Skreiabanen, ei sidegrein til Gjøvikbanen. Stasjonen, som åpna i 1902, la grunnlaget for framveksten av tettstedet Skreia. Skreia stasjon ligger 160,7 moh. og 22 kilometer fra utgangsstasjonen Reinsvoll.

Tomta (gnr. 56/11 og 12) ble skilt ut fra garden Fossen. Fordi den var endestasjon, fikk Skreia mer omfattende bebyggelse enn andre stasjoner. Det opprinnelige anlegget besto av stasjonsbygning i to etasjer (lafta og med detaljer i dragestil), ilgodshus, vognremisse, lokomotivstall, godshus, privetbygning, vanntårn og kullhus. Bygningene ble tegna av Paul Armin Due (1835-1919), som også var arkitekt for de andre stasjonene på Gjøvik- og Skreialinja. Øst for stasjonsbygningen ble det opparbeidd en park med plen, busker og en bjørkelund.

Persontrafikken på Skreiabanen ble nedlagt i 1963, men godstrafikken fortsatte i nesten 25 år til. Banen ble formelt nedlagt 1. februar 1988, og like etterpå ble skinnegangen revet opp. Stasjonsområdet på Skreia inneholder pr. 2020 stasjonsbygning, lokstall og godshus, i tillegg til helsestasjon og skysstasjon, som ble etablert etter at togtrafikken ble nedlagt.

Skreia stasjon har gitt navn til Stasjonsvegen.

Kilder og litteratur

  • Gjestrum: John Aage: «Skreia jernbanestasjon – en perle som jernbanehistorie og miljø», i årboka Totn, 1986, s. 7-32.
  • Aars, Ivar og Bjørn Karsrud: Hundre år på sporet, Nye Valdresbanen 2002, s. 30.

Videre lesing

  • Aspenberg, Nils Carl, Trond Børrehaug Hansen og Øyvind Reisegg: Gjøvikbanen, Baneforlaget 2009.