Solveig Muren Sanden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Solveig Muren Sanden - tegneserieskaper og illustratør gjennom et langt liv.

Solveig Muren Sanden (født 1918 i Vrådal i Kviteseid kommune i Telemark, død 22. november 2013 i Vrådal/Notodden sjukehus) bodde det meste av livet sitt i Vrådal. Hun var den første, kjente norske kvinnelige tegneserieskaperen og en dyktig illustratør.

Solveig Muren begynte tidlig å tegne, og hun var fascinert av den norsk-danske maleren og tegneren Louis Moe, som hadde sommerhus i nærheten av stedet hun vokste opp. Han tilbrakte sommermånedene på Juvlandsæter i over 40 år. Da hun var ungjente, viste hun noen av tegningene sine til Moe, og fikk både gode råd og god kritikk fra den kjente kunstneren. Hun hadde den første tegningen sin på trykk i Norsk Barneblad i 1932, bare 14 år gammel.

Utdannelse og anerkjennelse

Solveig tok utdanning ved Statens Kunstakademi før og etter den andre verdenskrig. Der arbeidet hun med maleri og illustrasjon, og konsentrerte seg etterhvert mest om illustrasjoner. Hun har vært og er en av de få kvinnelige skaperene av tegneserier i verden.

I 2004 ble hun tildelt Trollprisen under Eventyrfestivalen i Heidal for sin unike framstillinga av norske eventyr med sin karakteristisk strek. Ordfører i Sel kommune, Dag Erik Pryhn, delte ut prisen.

Smørbukk

Smørbukk er en legendarisk norsk tegneserie og selve ur-inkarnasjonen på den (ny)norske juleheftetradisjonen.

Solveig Muren Sanden tegnet over 60 Smørbukk og Tuss og Troll i perioden 1957–1981. Hun er en av tidenes største norske serietegnere, spesielt kjent for de flotte eventyrseriene i juleheftet Tuss og Troll (Norsk Barneblad), som hun overtok etter Jens R. Nilssen i 1957. Solveig Muren Sanden gjorde Smørbukk til telemarking. Han lever i telemarksnaturen med kjente hustyper og landskap, og handlingen foregår i bygdemiljøet.

«- Vi har tre generasjonar Smørbukk. Vi teiknarar lagar vår, og nye tekstforfattarar endrar også den Smørbukken vi kjenner, seier ho.[1]

«Før var ikkje teikneseriane rekna for kunst, slik dei vert i dag. Eg tenkte ikkje så mykje over det. Eg prøvde berre å glede ungane - det tenkte eg mykje på[2]

Teleros

Ei glassfiberku dekorert av Solveig Muren Sanden i samarbeid med Ruth Kvålo Dalen fra Øyfjell forsvant fra sin sokkel i Åmot i Vinje sommeren 2006. Kua inngikk i det globale kunstprosjektet CowParade. Teleros var dekorert på bestilling med motiver fra Kviteseid; fra Morgedal - Skisportens vugge, fra Trollet på Brakanfjellet og mer til.

Det viste seg at kunstkua Teleros var stjålet av Oslo Militante Grafittikunstnere, som bl.a. krevde at Teleros og de andre CowParade-kuene skulle sendes ut av landet. Gruppa fikk ikke gjennomslag for kravene sine, og kua ble halshugget.

Bibliografi

Egne tekster (utvalg)

Illustrasjoner (utvalg)

Kilder

Eksterne lenker

Referanser

  1. Waldal, Hegelin. Dag og Tid, 18.12.1997.
  2. Waldal, Hegelin. Dag og Tid, 18.12.1997.