Spania

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Katedralen i Santiago de Compostela, Galicia, var et viktig reisemål for pilegrimer i middelalderen. Også norske pilegrimer tok seg hit.
Monument over frivillige i den spanske borgerkrig, Birkelunden på Grünerløkka i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Spania er en vesteuropeisk stat med grenser til Portugal, Frankrike og Andorra, og kystlinje mot Atlanterhavet og Middelhavet. Landet omfatter også to enklaver i Marokko, Kanariøyene og flere øyer i Middelhavet. Største språk er spansk, men flere regionale språk har offisiell status: baskisk i provinsen Baskerland, katalansk i provinsen Katalonia og galicisk i provinsen Galicia. Spania er medlem av Den europeiske union, og bruker fellesvalutaen euro. Landet hadde i 2011 vel 47 millioner innbyggere.

Tidlig historie

Den første kontakten mellom Norge og Spania var på 800-tallet, da vikinger herjet i området. Blant annet plyndret de Sevilla i 844. I 1253 ble det knyttet ekteskapsbånd mellom kongeslektene da Kristina Håkonsdotter, datter av Håkon IV Håkonsson ble gift med kong Alfons X den vise.

1900-tallet

Under den spanske borgerkrig (19361939) reiste flere nordmenn til Spania som frivillige i De internasjonale brigader, og kjempet på republikanernes side mot den fascistiske opprørshæren. De befant seg på den tapende siden, og Spania var fram til general Francos død i 1975 et fascistisk diktatur. Etter diktatorens død ble et konstitusjonelt monarki opprettet, og landet åpnet seg mot omverdenen.

Spania og Norge

Spania ble i løpet av 1970-åra et yndet turistmål, og er for mange nordmenn fortsatt synonymt med begrepet «Syden». Anslagsvis rundt en million nordmenn besøker Spania hvert år. I senere år har et betydelig antall nordmenn slått seg ned i Spania, enten i vinterhalvåret eller hele året. Som en følge av dette er det enkelte steder opprette norske skoler og andre institusjoner. Man finner i disse områdene også norske restauranter, norsk mat i butikkene og ofte markedsføring som retter seg mot nordmenn eller mot skandinaver generelt. Tyngdepunktet for nordmenn i Spania ligger i Andalusia, som har et svært behagelig klima med tørr varme store deler av året.

En rekke norske firmaer har etablert seg i Spania. Det er betydelig handel mellom landene. For mange nordmenn ble det første møtet med spanske produkter appelsiner som ble importert etter krigen, og man finner i dag mange spanske produkter i norske butikkhyller. Handelen den andre veien har vært svært viktig for Norge, for Spania var et stort marked for klippfisk.

Spanjoler utgjør ikke en stor innvandrergruppe i Norge, med drøyt 3000 personer med spansk bakgrunn pr. april 2012[1].

Referanser