Spiralen (Drammen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Innkjøringen til Spiralen i Drammen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Spiralen er en tunnel i Bragernesåsen i Drammen. Innkjørsel til Spiralen ligger bak Sykehuset Buskerud. Tunnelen slynger seg opp seks og en halv gang rundt en akse og kommer ut i friluft på Spiraltoppen, hvor det er restaurant og friområde med utsikt. Stedet er utgangspunkt for utallige skiløyper, også lysløyper, gjennom Drammensmarka. På folkemunne blir Spiraltoppen ofte omtalt som kun «Spiralen».

Spiralen ble hugget ut av fjellet i 1953 fordi det trengtes stein til å lage to store gater i Drammen; Rosenkrantzgata og Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Den ble åpnet til byjubileet i 1961 av kong Olav V. Tunnelen er 1650 meter lang; den starter 50 meter over havet, og toppen er på 213 meter over havet.

De gamle forsvarsverkene Østre og Vestre Batteri ligger på Spiraltoppen som også ble kalt Breidablikk.

Nær innkjøringen til Spiralen står en statue av skiløperen Thorleif Haug.Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Spiralen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.