Equinor
Equinor, tidligere Statoil, ble grunnlagt som Det norske statsoljeselskap A/S Statoil i 1972, og er i dag et børsnotert selskap med den norske stat som hovedaksjonær. Statens eierandel på 67 % forvaltes av Olje- og energidepartementet. Selskapet har per 2018 aktivitet i 36 land, og har totalt 29 500 ansatte, hvorav 16 300 er i moderselskapet og resten fordelt på en rekke datterselskaper. Hovedkontoret ligger i Stavanger, mens de internasjonale operasjonene styres fra selskapet lokaler på Fornebu.
Statoil ble oppretta gjennom et enstemmig stortingsvedtak den 14. juni 1972. Hensikten var at Norge skulle delta aktivt i oljeutvinninga på norsk sokkel, og bygge opp en egen oljeindustri. Selskapet vokste gjennom 1970-åra, og innen 1980 var det stort nok til å ta eierskapet i Rafnes industripark i Bamble, og til å dele eierskapet i Mongstad med Norsk Hydro. Dette prosjektet gikk ikke etter planen, og førte til Mongstad-skandalen i 1987, der man hadde en overskridelse på omkring 6 milliarder kroner – en sum som ble kjent som «en mong» på folkemunne. I 1986 bygde selskapet ut Gullfaksfeltet, og siden har det hatt ansvaret for flere store offshoreutbygginger.
I 1987 overtok Statoil alle aksjer i distribusjonsselskapet Norol, og begynte med det drift av bensinstasjoner. Disse har siden fått kjedenavnet Circle K.
Selskapet ble i 2001 delprivatisert. Omkring 18 % av aksjonene ble solgt ut i første omgang, og siden har statens eierandel som nevnt blitt redusert til 67 %. I tillegg eier Folketrygdfondet 3,45 % av aksjene, slik at den delen av aksjene som reelt sett er under statlig kontroll er på rett i overkant av 70 %.
I 2006 ble Statoil fusjonert med olje- og gassdivisjonen i Norsk Hydro. Navnet ble i 2007 endra til StatoilHydro, men dette ble så endra tilbake til Statoil i 2009. Foreløpig siste navnebytte kom i 2018, da det ble endra til Equinor. Det var en omdiskutert navneendring, men Erna Solbergs regjering gikk inn for det, og stemte for det på selskapets generalforsamling.