Stavsjø

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Postkort fra Stavsjø ca. 1915-20
Foto: Normann

Stavsjø er et tettsted på Nes i Ringsaker kommune. Tettstedet, som ligger omtrent midt på Neshalvøya, har 220 innbyggere pr. 1. januar 2014. Stavsjø er et sentralt vegkryss, dit det går veger fra alle bygdelaga på Nes. Stedet er handelssentrum for deler av Nes, og har en del offentlig virksomhet. Stedsnavnet kommer fra Stavsjøen, som ligger litt nord for tettbebyggelsen.

Sia 1880, da annekskirka på Baldishol ble revet, har Stavsjø vært kirkested. Ny kirke ble da oppført på Stavsjø, som lå mer sentralt i soknet. Stavsjø har også lang historie som skolested. Den første skolen var Penningrud, og i nyere tid kom Stavsjø skole. I 2008 ble Nes barneskole bygd på tomta til Stavsjø skole, og denne ble sentralskole for hele Nes. Skolen ligger ved siden av Nes ungdomsskole og Neshallen.

Stavsjø har også hatt eget postkontor, men dette er omgjort til Post i butikk, og ligger i stedets KIWI-butikk. Postadressa er 2353 STAVSJØ. Foruten KIWI-butikken har det tidligere vært flere butikker på Stavsjø, og Stavsjø innkjøpslag hadde lager her. Bergsmeieriet lå litt øst for sjølve Stavsjø.

Kilder og litteratur


Koordinater: 60.8055911° N 10.8388138° Ø