Studiehjem for unge piker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Opprop om studenthjemmets planlagte stiftelse og innsamling av penger. Oppropet er blant annet signert av de tre studentforeningene Kvindelige studenters klub, Kvindelige studenters kristelige forening og Kvindelige studenters sangforening
Foto: Avisklipp fra Tromsø Stiftstidendee

Studiehjem for unge piker , eller bare Studiehjemmet, ligger i Geitmyrsveien 11-13 i Oslo, og ble etablert som en stiftelse i 1916 på initiativ fra professor Kristine Bonnevie. Formålet var å «skaffe kvinner under utdanning gode og rimelige boforhold med muligheter for arbeid og samvær i et tverrfaglig miljø». Studiehjemmet etablerte seg først i de to øverste etasjene av en bygning fra slutten av 1800-tallet og arkitekt for ombyggingen var Lilla Hansen. I de to nederste etasjene var det seks store leiligheter.

Loftet ble bygget om fra råloft til hybler som fikk vann og sanitær. Eksteriøret fikk få endringener, kun noen takløft og noen ekstra vinduer, vinduer i hjørnetårnets gesims og nye overlysvinduer.

I forbindelse med ombyggingen ble den største trappen ført helt opp til loftet i 4. etasje, og det ble etablert et nytt, åttekantet bibliotek i tårnet, og interiøret der er hovedsakelig uendret fram til idag.

I 1977 overtok stiftelsen hele huset. Under ledelse av Ellen Bonnevie Seip ble også etasje en og to innlemmet i det som i dag er et losji med hybler for kvinnelige universitets- og høgskolestudenter over 18 år, ikke tilknyttet noe spesielt lærested. Studiehjemmet består i dag av 67 hybler fra 9-35 kvm, 11 kjøkken, 21 bad, stue, TV-stue, bibliotek, vaktmesterleilighet og en egen liten hage.

Kilder

Eksterne lenker

Koordinater: 59.926414° N 10.742877° Ø