Tåsen byggeselskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tåsen byggeselskap,Tåsen borettslag, ble opprettet i 1922 på initiativ fra Henning Klouman, Claus Berg og Mathias Tjerbo. De tre gikk sammen for å bygge boliger på Kristiania kommunes grunn på Tåsen, henholdsvis som arkitekt, forretningsfører og ansvarshavende for byggeprosjektet.

Initiativtagerne fikk overflyttet et statlig/kommunalt nedskrivningsbidrag som et annet byggeselskap ikke hadde benyttet seg av og fikk sommeren 1922 kommunens godkjennelse til å sette i gang byggeprosjektet. Konstituerende generalforsamling i byggeselskapet ble avholdt 5. september 1922, og tildeling av leiligheter (ved loddtrekning) ble gjennomført 19. oktober. I likhet med hva tilfelle var i de andre byggeselskapene i Tåsen hageby, stilte kommunen krav om at beboerne skulle ha hjemstavnsrett i Kristiania kommune.

Byggeselskapets 16 firemannsboliger sto ferdig til innflytting i 1923, og de første familiene flyttet inn i mai. 11 av husene ble bygd med treromsleiligheter, fem med toromsleiligheter. Husene har i dag adressene Jutulveien 18, 20 og 22 og Bredo Stabells vei 2–9, 11, 13, 15, 17 og 19.

Kilder

  • Tåsen borettslags arkiv