Tåsen (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tåsen hageby omkring 1950, mens området var under utbygging. Som man ser ble det fortsatt drevet med landbruk i området.
Foto: Karl Harstad

Tåsen er et boligstrøk i bydel Nordre Aker i Oslo, mellom Sogn og Nydalen. Det har navn etter Nordre og Søndre Tåsen-gårdene; navnet kommer at norrønt som betyr 'åpen plass' og vin som betyr 'naturlig eng'.

I 1920-åra begynte en omfattende utparsellering av jordveien til Tåsengårdene. Kommunen og Akersbanerne kjøpte opp store deler av området og solgte boligtomter. Den første begynnelsen kom i form av villaer ved Tåsen terrasse. Etter en tid kom også Tåsen hageby, et egnehjemtiltak langs nedre del av Tåsenveien. Ved Rektorhaugen oppretta tyskerne en leir med øvelsesfelt under andre verdenskrig, og dette området ble utbygd med blokker og rekkehus i 1950-åra.

Barneskolen Tåsen skole åpna i 1916, og har siden blitt utvida flere ganger. Tåsen aldershjem ble oppført 1937–1941.

Sognsvannsbanen ble åpna til Tåsen i 1934. En av de alvorligste ulykkene på T-banen skjedde nettopp ved Tåsen stasjon i 1992. Den 24. februar det året kolliderte et T-banetog med en gravemaskin som sto i skinnegangen. Ei kvinne omkom, mens tolv personer ble skadd. Stasjonen lå da på nedsida av Store Ringvei; den ble flytta til oversida i 1993.

Kjøpesenteret Tåsensenteret ble åpna i 1963, opprinnelig som butikker rundt et åpent torg. I 1980-åra ble det bygd inn slik at hele senteret nå er under tak.

Kilder

Se også

Koordinater: 59.95201° N 10.75203° Ø