Tønsberg tønne
Tønsberg tønne er et større sjømerke på sørøstspissen av Østerøya i Sandefjord kommune.
Merket dekker ved innseilingen til Tønsbergfjorden. Som sjømerke må dette være meget gammelt, og sannsynligvis et av Norges eldste. Det er nevnt i Sverresagaen på 1200-tallet.
Opprinnelig var det en påle med en tønne som markerte stedet. I dag er det en sort og hvitmalt steinvarde som utgjør sjømerket. Denne ble antakelig murt opp rundt 1900. Farvannet er grunt og trangt, og her kan det oppstå grov sjø selv ved moderate vindforhold. Det har derfor vært en rekke skipsforlist i dette farvannet, senest i 1960 da frakteskipet «Bjørgvin» gikk ned. I 1944 forliste det tyske transportskipet «Völkenburg» her. Disse skipene ligger som meget godt bevarte skipsvrak på ca. 20 meters dybde.
Østerøya var befestet under andre verdenskrig og på odden nedenfor sjømerket ved sjøen er det en soldatkaserne i en kløft og tre mitraljøsestillinger sprengt ned og støpt inn i fjellet, samt en observasjonspost. Denne stillingen hadde utsyn mot mot det åpne havet, og Folehavna fort på Vesterøya mot vest, og Torås fort på Tjøme mot øst.
Eksterne lenker
- Vilhelm Møller: Tønsberg tønne, Sandar historielag, gr. 3.7, høst 1984
- Tønsberg tønne på vestfoldguide.net
- Med båt i Vestfolds skjærgård
- Bilder fra Tønsberg Tønne
- Mitraljøsestillingene på googlemaps