Thorbjørn Lindhjem

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Thorbjørn Lindhjem.
Foto: Stilt til disposisjon av Thorbjørn Lindhjem.

Thorbjørn Lindhjem (født 14. mai 1933 i Sandefjord) er operasanger (bassbaryton). Han har også virket som sangpedagog – med blant annet engasjementer ved Operaskolen, Norsk Musikkhøyskole og Barratt Dues musikkinstitutt. Foreldrene var gårdbruker Mathis Lindhjem (1903–1990) og Borghild, f. Thormodsrud (1902–1977). Faren var fra Tjølling, mens moren var født i Hof i Vestfold. Thorbjørn Lindhjem var odelsgutt til bruksnummer 18 under gården Lingum Østre i Tjølling. Han giftet seg 29. desember 1956 med lærer Kari Holmen fra Mjøndalen.

Lindhjem studerte ved konservatoriene i Bergen og Oslo, hos Joseph og Szterényi i Oslo, Paul Lohmann i Wiesbaden, Arturo Merlini i Milano og hos Ettore Campogalliani i Mantua. Lindhjem var Norsk Operasangerforbunds formann 1972–1974.

Karriere

Thorbjørn Lindhjem. Bilde fra lærerskolen.
Foto: Stilt til disposisjon av Thorbjørn Lindhjem.

Det ble sang av Lindhjem under en konfirmantfest på Fredheim i Hvarnes 21. oktober 1951. Han deltok 5. februar 1952 med solosang under Ungdomsuken, som ble arrangert på Nanset Bedehus av Indremisjonens Ungdomsforening. Lindhjem sang dessuten 25. mars 1952 på Ungdomsuken, som ble arrangert på Helgeroa bedehus av Indremisjonsforeningen.

Det var imidlertid lærer han ønsket å bli. I 1956 tok Lindhjem eksamen ved Oslo offentlige lærerskole, og han begynte å arbeide ved Drammen folkeskole. Det var først da Lindhjem i 1961 kom til finalen i Aftenpostens sangerkonkurranse at han våget å slå inn på sangerbanen. Lindhjem underviste to år i sang ved lærerskolen i Bergen. På denne tiden opptrådte han med Musikselskabet Harmonien og medvirket blant annet i «Juleoratoriet» av Johann Sebastian Bach og i «Elias» av Felix Mendelsson-Bartholdy i Håkonshallen. Lindhjem tok i 1963 sangpedagogisk eksamen ved Musikkonservatoriet i Bergen.

Han debuterte som sanger i Universitetets aula i Oslo 13. november 1963, hvor han ble akkompagnert av Robert Levin på flygel. Lindhjem holdt en del kirkekonserter rundt i Norge. Høsten 1964 ble operaklassen ved Statens Teaterskole etablert, og han ble elev der. Lindhjem var fast ansatt ved Den Norske Opera fram til 1976 og gjorde seg blant annet bemerket for sine skuespillerprestasjoner. Hans viktigste roller var som Scarpia og Sharpless i Giacomo Puccinis operaer Tosca og Madama Butterfly samt som Rigoletto og Garmont i Giuseppe Verdis operaer Rigoletto og La Traviata. Etter at Lindhjem sluttet i Den Norske Opera, fortsatte han som frilanser i både opera og musikal. Lindhjem sang Tormod Kolbrunarskalds rolle i Spelet om Heilag Olav 1977–1987. I 1986 – da han hadde vært med for tiende gang – fikk han Stiklestadprisen, som utdeles annethvert år av Verdal kommune til en norsk skapende eller utøvende kunstner for en kunstnerisk innsats som har forbindelse med Stiklestad og/eller de ideer og den tradisjon som har forbindelse med Olsok.

Da Lindhjem i 2008 spilte tittelrollen i Rigoletto ved Opera Nordfjord, i Toralv Maurstads regi, hadde Sunnmørspostens anmeldelse følgende overskrift og ingress: «Suveren Rigoletto - Thorbjørn Lindhjem sin Rigoletto kjem til å ruve i Opera Nordfjord si historie.» Anmelderen Bjørn Halvorsen var begeistret: «Thogrbjørn Lindhjem eer 72 år gamal. Han er ei levande legende. Innsatsen er deretter også. Han pustar liv i karakteren sin på hjarteskjerande vis. Narren som hatar tilveret sitt, pukkelryggen og heile skiten.»

Odd Grythe brukte følgende ord om Lindhjem i boka Dette husker jeg: «Gull i strupen og gull i hjertet.»

Instruktør

Lindhjem var instruktør for RingsakerOperaens oppsetning av Gaetano Donizettis komiske opera Elskovsdrikken. Premieren fant sted 11. februar 1979. Alle roller ble besatt av lokale aktører praktisk talt uten operaerfaring.

Noen opptredener

Thorbjørn Lindhjem i Så lenge skuta kan gå
Foto: Stilt til disposisjon av Thorbjørn Lindhjem.

Da Ørnulf Basts statue av Herman Wildenvey ble avduket under en høytidelighet i Mjøndalen 18. juni 1967, deltok Lindhjem som solist. Under festmøtet i Skien 10. mars 1978 − i forbindelse med 150 års-jubileet for Henrik Ibsens fødsel – bidro Lindhjem med en kraftfylt framførelse av «Sølvet» og «Bergmanden».

Da Tirsdagsklubben i Stavern feiret sitt tiårsjubileum 31. mars 1979 med et «kunstnerball» i «Good old days»-stil, var Lindhjem konferansier. Ifølge Østlands-Postens utsendte ledet Lindhjem showet med stø og sikker hånd og dessuten selv deltok både sanglig og verbalt med en Hauk Aabel-parodi, som neppe kunne ha blitt gjort bedre av den gamle mester selv. Lindhjem opptrådte 1982–1989 og 1991–1998 som solist på «Good Old Days», som ble arrangert av Larvik Damekor og Samklangkoret i felleskap fram til 1994 og kun av Larvik Damekor fram til 1998. Lindhjem var også konferansier 1982–1985 og 1991.

I forbindelse med førtiårsjubileet for frigjøringen ble det 8. mai 1985 holdt et oppmarsj fra Larvik kirke til Torget, der Lindhjem både sang selv og ledet allsangen. Markeringen ble avsluttet på Grand Hotel med en veteranfest, som hadde innslag av blant annet Thorbjørn Lindhjem.

I 1988 fylte Musikkens Venner 25 år. Under foreningens jubileumsarrangement i Munken 24. august 1988 – i forbindelse med Herregårdsdagene – stod Lindhjem for sanginnslagene. Han framførte sanger av Oscar Meier-Hansen og Reidar Thommessen. Lindhjem gav publikum fine versjoner av Thommessens «Fiolinen» og «Garden of Memories».

I 1988 feiret Tirsdagsklubben sitt tyveårsjubileum. Det ble holdt et jubileumsarrangement 15. oktober med urframførelse av seks splitter nye sanger til dikt av Herman Wildenwey. Eirik Steinum hadde skrevet musikken. Lindhjem framførte «Den siste», «En sang om sommerregn», «Glemt dikt», «Intelligens», «Eventyr» og «I tanker». Østlands-Postens medarbeider Bjørn-Tore Sandbrekkene skrev i artikkelen Tirsdagsklubben feiret 20 års jubileum, som ble trykt i avisas utgave av 17. oktober 1988, at med Lindhjems kraftige stemme og inspirerende framførelse, ble det hele et verdig innslag. Lindhjem sang 9. oktober 1998 også på Tirsdagsklubbens 30 års-fest.

Friundervisningen i Larvik fylte 25 år i 1988. Under dens jubileumsshow 19. oktober 1988 tro Lindhjem til med både opplesning og et bredt sangprogram, som inneholdt operastykker, innslag fra musikaler og «svisker», slik som Alf Sjöbergs «Tonerna».

Lindhjem medvirket i Sogn og Fjordane Teaters oppsetning av Så lenge skuta kan gå, en kabaret som bygde på Evert Taubes liv, tekster og melodier. Den hadde premiere 20. oktober 1989.

Tjølling sangforening innledet sitt 95 års-jubileum med en «Cabaret» i gymnasets aula 20. april 1990. Lindhjem var konferansier og opptrådte som sanger sammen med sin akkompagnatør Per Tveit. Østlands-Postens medarbeider Per-Marvin Tennum skrev at de sammen presenterte et musikalsk produkt, som det stod stor respekt av. Tennum hevdet også at Lindhjems avdeling med utdrag fra Så lenge skuta kan gå, for mange nok ble stående som kveldens høydepunkt. Videre mente Tennum at Lindhjems store sceniske erfaring og sanglige kvaliteter gjorde ham til en lys levende Taube.

Lindhjem spilte rollen som vekteren i familiemusikalen Kildeby, som hadde premiere på Høvleriet på Fritzøe Værk 13. august 1992. Han var solist i Teppefall – en operarevy på Den Norske Opera 31. desember 2017.

Lindhjem har videre opptrådt til inntekt for Gurvika og har sunget så vel med Nanset Ungdomsmusikkorps som med Tjølling Sangforening. Han har også holdt lokale kurs i korsang og stemmebruk.

Thommessen

Urframførelsen av Reidar Thommessens «Larviksvalsen» fant sted på Farrishallen 26. september 1971 av Lindhjem, ledsaget av Vestfold Symfoniorkester. Under samme festkonsert ble også Thommessens den gang nyeste komposisjon, «Prinsessens vuggesang», urframført. Den ble sunget følsomt og nyansert av Lindhjem med komponisten selv bak pianoet. Britt Skarheims byste av Thommessen ble avduket på Munken 8. mars 1987. Det skjedde på scenen under én matiné, der Lindhjem var én av flere kjente kunstnere som bidro med en passende musikalsk ramme rundt begivenheten.

Thommessen avslørte i et intervju med Per Nyhus, som ble publisert i Østlands-Postens utgave av 9. august 1975, at Thorbjørn Lindhjem var den herligste sanger han visste om. Han uttalte følgende om Lindhjem i et intervju med signaturen Astor, som stod på trykk i Østlands-Postens utgave av 19. juli 1976: «Han er en av de få i dag som kan synge valsene mine slik de skal synges.»

Radio (i utvalg)

Han medvirket som sanger i en rekke radioprogrammer på NRK i 1968–1970, der han ble akkompagnert av Sigvart Fotland på flygel. Lindhjem sang «De brente våre gårder» av Inger Hagerup til musikk av Ture Rangström med Fotland ved klaveret i et radioprogram, som ble sendt 4. mai 1970. Lindhjem deltok i programmet Alf Hurum til minne, som ble sendt 18. september 1972. Han var solist i Torsdagskonserten, som gikk på lufta 9. november 1972, med Kringkastingsorkesteret og Helge Evju ved flygelet.

I programmet Musikkvelden. Kunstnere fra Operaen i Store studio, som ble sendt 19. februar 1975, sang Lindhjem tre av Johan Halvorsens «Skjærgårdsviser» til tekst av Vilhelm Krag. Han framførte også – sammen med Irma Urilla – en duett fra Wolfgang Amadeus Mozarts «Tryllefløyten».

Julaften 1980 ble programposten Et Prøysen-minne av Maj Sønstevold sendt, der Lindhjem sang med Kringkastingsorkestret. Musikkmatiné fra København, som gikk på NRK P2 15. oktober 1983, var viet musikk av Jolly Kramer-Johansen og Reidar Thommessen. Thorbjørn Lindhjem var solist, ledsaget av Radiounderholdningsorkestret.

Musikerportrettet, som var viet til Lindhjem, ble sendt 9. januar 1994 på NRK P2

Fjernsyn (i utvalg)

Lindhjem medvirket også i programposten Unge talenter synger opera med Kringkastingsorkesteret, som ble sendt 29. desember 1968. I viseprogrammet Bekk og blåne, som ble vist 7. november 1973, framførte Lindhjem og Hege Tunaal viser av Jørgen Stang, som Tormod Sæverud hadde tonesatt. I «Husker du», som ble sendt 5. desember 1973, framførte Lindhjem og Thommessen noen av sistnevntes mest kjente sanger. I Konsert i Den Norske Opera, som gikk på lufta 27. april 1975, var Lindhjem både konferansier og én av ti sangsolister. I Husker du?, som inngikk på sendeplanen 26. august 1976, framførte Lindhjem «Garden of Memories» og «Tango Dolores». Komponisten selv, Reidar Thommessen, satt ved klaveret og spilte «Tango Dolores». Lindhjem deltok i ytterligere tre Husker du?-programmer, som ble sendt henholdsvis 16. mars 1983, 10. juni 1984 og 30. juni 1985.

Han spilte rollen som Klovnen i fjernsynsoperaen Tivoli av Kåre Kolberg og Per E. Fosser, som ble vist i Fjernsynsteatret 29. oktober 1974.

I Søndagsmatinéen 10. oktober 1976 sendte NRK Fjernsynet G.B. Pergolesis komiske opera i to akter, Den kløktige Serpina. Lindhjem spilte én av hovedrollene. Første påskedag 1983 viste NRK fjernsynet kirkespillet Jeremia av Eyvind Skeie (tekst) og Trond Kverno (musikk), der Lindhjem både spilte én av hovedrollene og var forestillingens instruktør.

I 90 – og med på notene, som ble vist på NRK Fjernsynet 9. juni 1979 i forbindelse med Reidar Thommessens 90 års dag, framførte Lindhjem Garden of Memories og – sammen med Eileen Knapper – Bare du og jeg.

Fjernsynsoppsetningen av Antonio Bibalos Gengangere – etter Henrik Ibsens skuespill – avsluttet lille julaften 1984 NRKs serie med søndagsmatinéer. Lindhjem spilte rollen som pastor Manders, mens Edith Thallaug spilte rollen som fru Alving.

Lindhjem deltok som solist i Christiania-liv og Christiania-toner, som ble sendt 5. desember 1988. Han medvirket også som solist i Jeg er fra Norge, og jeg er god, som ble vist 17. mai 1989. Lindhjem var gjestesolist i Da Capo fra Bergen, som 27. mai 1997 stod på sendeplanen til NRK 1.

Roller

Tittel Scene Premieredato Rollenavn
Cavalleria Rusticana Den Norske Opera & Ballett 26. februar 1962 Alfio, postkusk
La Bohéme Den Norske Opera & Ballett 25. januar 1963 Schaunard, musiker
Barbereren i Sevilla Den Norske Opera & Ballett 23. januar 1964 Figaro, barber
Doktor Bartolo, lege
Madame Butterfly Den Norske Opera & Ballett 8. april 1964 Sharpless, amerikansk konsul i Nagasaki
Figaros bryllup Den Norske Opera & Ballett 5. februar 1965 Figaro, kammertjener
Tosca Den Norske Opera & Ballett 5. februar 1965 Sakristanten
La Traviata Den Norske Opera & Ballett 23. november 1965 George Germont, Alfredos far
Den spanske time Den Norske Opera & Ballett 3. mars 1967 Inigo Gomez, bankier
Porgy and Bess Den Norske Opera & Ballett 7. september 1967 Jake
Elskovsdrikken Den Norske Opera & Ballett 13. desember 1967 Belcore, sersjant
Komedien på broen Den Norske Opera & Ballett 16. oktober 1968 Hans
Jeppe Den Norske Opera & Ballett 7. november 1968 Forvalteren
Falstaff Den Norske Opera & Ballett 12. september 1969 Ford
Rigoletto Den Norske Opera & Ballett 13. oktober 1969 Rigoletto, hertugens hoffnarr
Brudekjøpet Den Norske Opera & Ballett 3. desember 1969 Krusina, en bonde
Cavalleria Rusticana Den Norske Opera & Ballett 4. februar 1970 Alfio, postkusk
Fidelio Den Norske Opera & Ballett 9. april 1970 Don Pizzaro
Byen Mahagonnys oppgang og fall Den Norske Opera & Ballett 12. oktober 1970 Bill, med tilnavnet «Sparegrisen»
Don Juan Den Norske Opera & Ballett 15. desember 1971 Leporello
Wozzeck Den Norske Opera & Ballett 10. februar 1972 Wozzeck
Den glade enken Den Norske Opera & Ballett 16. november 1972 Njegus, ambassadekansellist
Gianni Schicchi Den Norske Opera & Ballett 5. februar 1973 Gianni Schicchi
Et Fjelleventyr Den Norske Opera & Ballett 9. april 1973 Westmoe
Oedipus Rex Den Norske Opera & Ballett 6. mars 1974 Kreon
Tryllefløyten Den Norske Opera & Ballett 2. mai 1974 1. prest
Tivoli Fjernsynsteatret 29. oktober 1974 Klovnen
Den stundesløse Den Norske Opera & Ballett 8. september 1975 Vielgeschrei, den stundesløse
Don Pasquale Den Norske Opera & Ballett 15. januar 1976 Doktor Malatesta
En natt i Venedig Den Norske Opera & Ballett 5. april 1976 Pappacoda, makaronikokk
Tosca Den Norske Opera & Ballett 13. september 1976 Baron Scarpia, politisjef i Roma
Otello Den Norske Opera & Ballett 21. mars 1977 Iago, fenrik
Orfeus i Underverdenen Den Norske Opera & Ballett 2. mai 1977 Aristeus-Pluto, underverenens Gud
Lucia di Lammermooor Den Norske Opera & Ballett 26. februar 1982 Enrico
Spelemann på taket Den Norske Opera & Ballett 21. mars 1987 Laisar Wolf, ein slaktar
+ alternererte med Lasse Kolstad som Tevje
Så lenge skuta kan gå Teater Vestland 20. oktober 1989

Diskografi

Albumer

Utgivelsesår Tittel Merke og katalognummer Type Artist Spor
1969 Veien oppad er fri Lu-Mi LU 200/10 LP Thorbjørn Lindhjem 1 spor:
Herre, er det deg der kommer?
1969 Evig er livsens blom Forum FORLP 6108 LP Thorbjørn Lindhjem
Jostein Eriksen
Akk.: Mons Leidvin Takle
1971 Jubileumsplaten Larvik 300 år Lar 101 LP Thorbjørn Lindhjem
Reidar Thommessen (piano)
Sture Rogne (elektronisk trekkspill)
1 spor:
Larviksvalsen
1972 Helgedagsmorgen Lu-Mi LU 200/41 LP Sang: Thorbjørn Lindhjem
Orgel: Harald Herrestahl
1973 A'Cappella i Amerika AC/LP–1 LP Sangselskapet A'Cappella
Solist: Thorbjørn Lindhjem
5 spor s.m. A'Cappella:
Kvålins halling
Jeg lagde meg så sildig
Toro liti
Bådnlåt
Den store hvite flokk
5 spor alene:
Når fjordene blåner
Norge mitt Norge
Augustkveld
Der skrek en fugl
Spurven
1973 Min verden Philips 6478 003 LP Thorbjørn Lindhjem
Klaver: Reidar Thommessen
Carsten Kloumans orkester
4 spor s.m. Reidar Thommessen:
En vårdrøm
Fantasi
Legende
Hvite vidder
3 spor s.m. Carsten Kloumans orkester:
Garden of Memories
Solregn
Vuggesang for Laila
1973 Nye toner Lu-Mi LU 200/48 LP Con Spirito
Solist: Thorbjørn Lindhjem
2 spor s.m. Con Spirito:
Ja, du er konge Jesus Krist
Lovsang
1 spor alene:
Gud, ta min dag i dine hender
1974 Lukk opp kirkens dører For-X FXLP 1 LP Thorbjørn Lindhjem
Flygel: Trond Kverno
1 spor:
Se universets Herre
1974 Kjærlighet er lysets kilde Lu-Mi LU 200/64 LP Thorbjørn Lindhjem 2 spor:
Å Krist som i bryllaup gjesta
Lovsong skal all heimen kveda
1974 Juleevangeliet EMI 062-39064 LP Sandefjord Jentekor
Dirigent: Sverre Valen
Solist: Thorbjørn Lindhjem
Orgel: Søren Gangfløt
2 spor:
Det lyser i stille grender
Julesång
1975 Salmer og sanger vi er glade i - 2 EMI 062-39065 LP Valen-koret
Dirigent: Sverre Valen
Solist: Thorbjørn Lindhjem
Orgel: Søren Gangfløt
2 spor:
Den store, hvite flokk
Den hellige stad
1979 Garden of Memories EMI 064-37388 LP Eileen Knapper
Thorbjørn Lindhjem
Sigurd Jansens orkester
1 spor s.m. Eileen Knapper
Bare du og jeg
3 spor alene:
Sang for Oslo
Solverv
Til Oslofjorden
1979 Råde Misjonskor og Thorbjørn Lindhjem synger i Råde Kirke Råde Misjonskor Kassett Råde Misjonskor
Solist: Thorbjørn Lindhjem
1983 Spelet om Heilag Olav Stiklestadnemnda LP 290783 LP Solist: Thorbjørn Lindhjem
Olsokorkestret
Levanger Mannssonglag
Verdal Mannskor
Dirigent: Einar Krokstad
4 spor:
Tormodstev – Ølet eg drikk
Tormodstev – Eg var ung
Kveldskvad
Etter slaget
1984 Reidar Thommessen NOPA 2900 LP Thorbjørn Lindhjem
Fiolin: Ragin Wenk Wolff
Ork./Dirigent: Ragnar Søderlind
Carsten Kloumans orkester
1 spor s.m. Ragin Wenk Wolff og Ork./Dirigent: Ragnar Søderlind:
Lengsel
3 spor s.m. Carsten Kloumans orkester:
Solregn
Vuggesang for Laila
Garden of Memories
1985 Antonio Bibalo – Henrik Ibsen: Gespenster Norwegian Composers NC 4807 LP Edith Thallaug – Fru Alving
Kjell Magnus Sandve – Osvald, hennes sønn
Thorbjørn Lindhjem – Pastor Manders
Almar Heggen – Snekker Engstrand
Anne-Lise Berntsen – Regine Engstrand
Bergen Symphony Orchestra
Dirigent: Kjell Ingebretsen
1986 Alle store har vært små Edition Lyche 942 Kassett Aspiranter fra Ås barnekor
Solist: Thorbjørn Lindhjem
1986 Knut Nystedt: A Hymn of Human Rights Aurora AR 1912 LP Resitasjon: Thorbjørn Lindhjem
Orgel: Idar Karevold
1 spor:
Crux fidelis for narrator and organ
1987 NOPA 50 år – Jubileumsplate NOPA 2914 LP Thorbjørn Lindhjem
Carsten Kloumans orkester
1 spor:
Solregn
1996 Disney's Ringeren i Notre Dame Egmont Music 714 CD Sigve Bøe – Clopin
Thorbjørn Lindhjem − Forteller/Erkediakon
Paul Åge Johannessen
Forteller og 2 spor som sanger:
Klokkene i Notre Dame
Klokkene i Notre Dame (Reprise)

Kilder