Torleiv Tufte

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Torleiv Tufte (født 16. august 1916 i Hol i Hallingdal, død 2. august 2001 i Oslo) var lensmann i Østre Toten lensmannsdistrikt fra 1971 til 1982.

Foreldrene – gardbruker Herman Tollefsen Tufte og husmor Kirsti Pålsdotter Tufte f. Villand – hadde garden Søre Tufto i Ustedalen, Hol. Det var vanskelige tider, og familien måtte selge odelsgarden. Familien flyttet til Oslo i 1927. Etter middelskole og gymnas var det militærtjeneste for Torleiv Tufte.

I 1938 fikk han stilling som lensmannsbetjent i Ullensaker. Da krigen nådde Norge i april 1940 ble han mobilisert, og han var i kamp mot tyskere sammen med blant annet John Listerud.[1] I 2015 trykte Totens Blad en artikkel han selv hadde skrevet om hendelsene under felttoget.[2] Sønnen Olav Tufte lot avisa trykke historia. Torkleiv Tufte kom i tjeneste på Ullensaker, og var med i kamper på Bråstad og i Gausdal. Ved Segalstad bru tok han en tysk soldat til fange, og fikk selv en mindre skade av et streifskudd i låret. Etter dette kom han seg over til Valdres, så videre til Hallingdal og endelig hjem igjen til Ullensaker. Her var han fram til 1948, med unntak av de to siste krigsårene. Da ble det nemlig lagt sterkt press på ansatte i lensmannsvesenet for at de skulle melde seg inn i Nasjonal Samling, noe han ikke ville. Han ble lensmann i Østre Toten i 1971. Grunnen til at det ble akkurat denne kommunen, var at han fra tjenestetiden i Ullensaker kjente Toralv Follestad, som i mellomtiden var blitt lensmann i Østre Toten.

I et intervju med avisa Samhold uttalte Tufte at Østre Toten var en fin kommune å være lensmann i. «Selv om det er mye papirarbeid, har han gjennom årene fått god kontakt med folk i bygda. Ikke minst når det har vært auksjon i bygda. Da er som regel Tufte auksjonarius og det er noe han setter pris på.»

Ei lita historie fra den tida:

«En gang han var auksjonarius begynte det å bli sent, og budene gikk tregt. En stabel med gamle kjøkkentallerkner var noe av det som sto igjen. Til slutt var det en kar som sa seg villig til å gi to kroner for hele stabelen. Tufte smelte til med hammeren, og mannen fikk tallerkner for de to kronene. Til jul det året fikk lensmannen ei stor pakke. Da den ble pakket opp, viste den seg å inneholde en av tallerknene. Men den var ikke lenger kjedelig grå-hvit, nå var den malt med en scene fra en auksjon. Og langs kanten sto det "Je gir to kroner for ælle somma".»

Han døde på sykehus i Oslo etter å brått ha blitt syk i juli 2001, men var ved dødsfallet fortsatt bosatt i Østre Toten kommune.

Lensmannsnuten

  • I Wikipedia-artikkelen om Raggsteinnuten i Hol hevdes det at varden på toppen av nuten ble bygd av Torleif Tufte, og at nuten derfor også kalles Lensmannsnuten.

Referanser

  1. Artikkel i Totens Blad 2016.04.27. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Artikkel i Totens Blad 2015.04.22. Digital versjonNettbiblioteket.

Kjelder og litteratur