Tormod Haugen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tormod Haugen fotografert i 1982.
Foto: Oslo Museum/Leif Ørnelund

Tormod Haugen (født 12. mai 1945 i Trysil, død 18. oktober 2008) var barne- og ungdomsforfatter og oversetter, internasjonalt anerkjent med en stor og variert produksjon. I 1990 mottok han den prestisjefulle H. C. Andersen-prisen.

Familie

Tormod Haugen var sønn av bankfunksjonær Aasmund Haugen (1909-1984) og Borghild Grønnæss (1910-1997), og forble ugift.

Liv og virke

Tormod Haugen vokste opp i "dikterbygda" Trysil. Han tok examen artium ved Hamar katedralskole i 1965, og flyttet deretter til Oslo, hvor han bodde siden.

Haugen studerte ved Universitetet i Oslo, og ble i 1970 cand.mag. med grunnfag i litteraturvitenskap og mellomfag i tysk og kunsthistorie. Han jobbet ved Munch-museet fra 1971 til 1973, da han debuterte som forfatter med Ikke som i fjor. Gjennombruddet kom med Nattfuglene i 1975.

Med Dagen som forsvant (1983) ble Haugen, som første barnebokforfatter, nominert til Nordisk Råds litteraturpris. I 1990 mottok han den prestisjefulle H. C. Andersen-prisen. I 2000 ble han tildelt Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres ærespris for hele sitt forfatterskap. Haugen ble statsstipendiat i 2004

Haugen virket fra 1974 også som oversetter, blant annet oversatte han Narnia-serien av C.S. Lewis. Han virket også som forlagskonsulent, med både barne- og voksenbøker.

Tormod Haugen var åpent homofil. Likekjønnet kjærlighet er et tema f.eks. i romanen Vinterstedet (1984).

Ettermæle

Tormod Haugen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I en nekrolog i Aftenposten 24. oktober 2008 over Tormod Haugen, skrevet av Sverre Henmo, Anner Oterholm og Ilka Kaminka, ble han beskrevet slik (utdrag):

Som en av de fremste representantene for de litterære barnebøkene, var Tormod Haugen seg bevisst at å skrive ikke handler om en voksen som snakker til et barn, men at det handler om å være menneske og våge å være det uten å gjemme hverken godt eller vondt. ... Tormod Haugen fikk heldigvis oppleve å nå en stor leserskare i sin egen levetid. Han fikk også oppleve å bli anerkjent for kunsten sin av både forskere og kolleger.

Tormod Haugen ble bisatt fra Majorstuen kirke i Oslo 27. oktober 2008. Han er gravlagt på Vestre gravlund. Tittelen Forfatter er benyttet på gravminnet, som også benytter seg av signaturen hans.

Kilder