Torshov (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Torshov
Fylke: Akershus
Kommune: Lørenskog
Gnr.: 112

Torshov er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 112. Torshov er omkranset av Nordby i øst, Hammer i sør, Nordli i vest og Haneborg i nord. Fjellhamarelva danner grensa mot Haneborg.

Navnet var opprinnelig Þórshof, noe som synes å bety at gården var et senter for tilbedelse av den norrøne guden Tor. Dermed må gården være ryddet senest i vikingtida. Gammel uttale er tó`só. Torshov var i bruk gjennom hele middelalderen. Eiendomsretten lå omkring 1600 til kronen, men Torshov var blant det kirkegodset som var blitt beslaglagt i forbindelse med reformasjonen. Gården ble i 1660-åra solgt til borgermester Anders Madsen i Tønsberg, og hans etterkommere eide den lenge. Fra 1750 var Torshov selveiergård, selv om eierne ofte pantsatte den.

Torshov ble på 1900-tallet flere ganger rammet av brann. Låve, fjøs, vogn- og redskapshus brant både i 1919 og 1932, mens våningshuset fra 1880 brant i 1970. Sistnevnte er restaurert, men forandret en del innvendig. Drengestua fra 1880 er dermed gårdens eldste bygning. I 1969 fikk kommunen samtykke av kommunal- og arbeidsdepartementet til å ekspropriere en del av Torshov, og på dette arealet har det senere blitt bygd videregående skole og brannstasjon.

Eksterne lenker


0230 Lorenskog komm.png Torshov (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.92978° N 10.98156° Ø