Torvøya (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Torvøya er ei øy sørvest for Fornebu i Bærum, med et areal på 46 dekar. Den lå i sin tid under Høvik Verk. Torvøya var tidligere skogbevokst, med flotte badestrender, stupebrett, vannskihoppbakke på vestsiden, og med tre ferger i skytteltrafikk, hvis man da ikke ville gjøre det karstykket å svømme over fra Sarbuvollen. I de mest hektiske helgene var det hele 10 000 besøkende på øya.

I 1906 ble øya kjøpt av Christiania Glasmagasin, og i 1962 overtok Luftfartsverket øya; Torvøya lå midt i innflyvningssonen til Fornebu. All skog ble brent ned i et gigantisk sankthansbål i forbindelse med forlengelsen av den nye øst-vest-rullebanen i 1962, da jetalderen ble innledet.

Ny reguleringsplan etter 1998 anbefalte ikke regulering til bro, badestrand, atkomstbrygge, fergeanløp eller regulering av stiene, av hensyn til vegetasjon og sjøfugler. Fundamentene etter landingslys for fly er foreslått vernet som kulturminne.

Øya ble vernet som del av Torvøya og Bjerkholmen naturreservat i 2008.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Torvøya (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8862967° N 10.5866013° Ø