Trollveggen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Trollveggen sett fra rasteplassen ved foten av fjellveggen. Det loddrette stupet er på hele tusen meter.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Trollveggen er en fjellvegg i Trolltindene i Rauma kommune. Den er med et loddrett stup på tusen meter Europas høyeste stup. På toppen er det et overheng som stedvis strekker seg femti meter utover veggen. Det er omkring 1700 meter fra toppen av veggen til bunnen av dalen.

Den første bestigninga av Trollveggen ble foretatt i 1965 av et norsk og et britisk klatrelag. De brukte nesten to uker på bragden. Veggen har senere blitt besteget en rekke ganger, også på vinterstid. Det er mulig å komme seg til toppen uten klatring fra toppen av Trollstigen, men også dette er en krevende tur som tar en hel dag.

Rundt 1980 begynte basehoppere å bruke veggen. I 1986 ble dette forbudt etter flere dødsulykker. Vindforholdene er svært uforutsigbare, og det er derfor stor fare for å få problemer med skjermen eller å bli blåst inn i veggen under hopping. Redningsaksjoner for hoppere som satt fast på fjellhyller var svært krevende, med betydelig fare for redningsmannskapene. Etter at forbudet ble innført, har det blitt utført mange hopp i veggen, og flere har omkommet også etter 1986.

Galleri

Kilder

  • Trollveggen i Store norske leksikon
  • Grotdal, Sven: Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Oslo 2002.


Koordinater: 62.4858344° N 7.682697° Ø