Trudvangkomplekset

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Trudvangkkomplekset, Hammerstads gate 24-34.
Foto: Anne-Sophie Ofrim (2010).

Trudvangkomplekset i Oslo ble oppført i 1917-1919 i nordisk nybarokk, bygget i kompaniskap mellom murmester Hans Mathisen og arkitekt Carl Aaman.

Komplekset omfatter hele kvartalet Gardeveien/Trudvangveien/Harald Hårfagres gate og Hammerstads gate og har adressene Hammerstads gate 24-34 og Trudvangveien 17-27. Komplekset består av 95 leiligheter, to fellesvaskerier og to næringslokaler og er organisert i AS Trudvang aksjelag.

Bebyggelsen er fundamentert til grunnen med tegl/natursteinsmur til grunnen og har etasjeskiller i trebjelkelag med stubbloftsleire, bærekonstruksjonen er i pusset og malt tegl og bygningene har saltak. Bygningene gjennomgikk en omfattende rehabiliering i 2009/2010, men opprinnelig fasader ble beholdt. Bygningene pipeløp ble rehabiliterte i 2004/2014.

Bygningene har forhager mot gatene og er formet som en karré med fire bygninger. Mellom bygningene er det adkomst til gårdsplassen gjennom portaler.

Fra gårdsplassen er inngangene til de to lengste bygningene som har hovedfasade mot Gardeveien og Harald Hårfagres gate. De er i fire etasjer og høy sokkeletasje. I hjørnene mot Trudvangveien er det næringslokaler i sokkelen. Hjørnene mot Gardeveien og Harald Hårfagresgate har et frambygg hvor bare andre og tredje etasje har vinduer og med dekorative elementer i fasaden over disse.

De to korte bygningene er trukket noe mer tilbake fra gateløpene og har inngang fra sine respektive gater, er i fire etasjer og har adresser Trudvangveien 21 og 23, samt Hammerstads gate 28 og 30.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.93153° N 10.71740° Ø