Ulriken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Jeg drak den Skaal, som mig Ulriken skienkte» skrev Johan Nordahl Brun i 1791 – kanskje var det dette vannet han tenkte på?
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Ulriken er et av Bergens syv fjell. Med topp på 643 meter over havet er det det høyeste av dem, og gondolbanen Ulriksbanen gjør det til et flott turmål og utsiktspunkt. Det er kafé og restaurant på toppen, og der finner man også en stor mast for kringkasting og telekommunikasjon. Navnet kommer fra norrønt alrek, som betyr 'den ruvende'.

For de som skal på fottur innover på Storfjellet/Vidden går det merka turstier fra Ulriken. Det er lange tradisjoner for slike turer; i 1853 ble en av de første organiserte turene gjennomført, med Henrik Ibsen som en av deltakerne. Han ble inspirert til å skrive «Vi vandrer med freidig mot» på den turen. Det har også vært idrettskonkurranser på Ulriken i lang tid. Det første hopprennet på fjellet ble organisert av Bergens Turnforening i 1896. Turmarsjen Ulriken over ble første gang arrangert 1963, da 4000 deltok. I 1967 var det hele 19 000 som var med.

«Sang til Bergen», skrevet av Johan Nordahl Brun i 1791, har undertittelen «Udsigter fra Ulriken». Det er ukjent om han noen gang var på toppen, men vi vet at han gikk på ski i Byfjellene og at han var på toppen av Lyderhorn. Men han visste at utsikten der var flott:

Jeg tog min nystemte Cithar i Hænde;

Sorgen forgik mig på Ulrikens Top.

– Johan Nordahl Brun: «Sang til Bergen» (1791)

Bergensbanen har siden 1964 gått under den nordre delen av Ulriken i Ulrikstunnelen (7670 meter).

Selv om Ulriken er det høyeste av Bergens syv fjell, er det siden kommunesammsenslutningen i 1972 ikke lenger kommunens høyeste; Gullfjellet er 988 meter høyt.

Litteratur

Koordinater: 60.3779769° N 5.3887405° Ø