Umoe Gruppen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Umoe Gruppen med adresse Fornebuveien 84 på Fornebu i Bærum er et av Norges største industrikonsern, med forretningsinteresser innen marine utstyrsleveranser, skipsverft, olje- og gasstjenester, catering, eiendom, it og telekommunikasjonsvirksomhet. Morselskapet Umoe AS er et industrielt investeringsselskap som utvikler bedrifter gjennom aktivt og langsiktig eierskap, og eies av Jens Ulltveit-Moe og hans familie.

Historie

Jens Ulltveit-Moe etablerte Umoe i Haugesund i 1984, da han overtok det konkursrammede rederiet Knutsen OAS fra kreditorene. I 1986 kjøpte Umoe det konkursrammede Harding Safety AS i Rosendal, samt de to skipsverftene Sterkoder i Kristiansund og Haugesund Mekaniske Verksted (HMV). Sterkoder ble senere nedlagt.

Umoes hovedkontor ble flyttet til Granfos NæringsparkLysaker i 1989, og holdt senere til på Godthaab i Strandveien 50 og i Strandveien 18. HMV etablerte Umoe Elektro AS i 1991 og endret navn til Umoe Olje og Gass AS i 1994. Umoe Engineering AS og Umoe Technology AS ble etablert i Holtet 45 på Stabekk i 1996. Året før kjøpte Umoe opp Harding Safetys nederlandsk-britiske konkurrent Schat Watercraft Inc. Selskapene ble fusjonert til Umoe Schat-Harding AS, som er verdens største livbåtprodusent.

Umoe kjøpte seg inn i skipsutstyrsselskapet Unitor AS i 1997, og overtok Kværners skipsverft i Mandal i 2000. Umoe Olje og Gass og Umoe Elektro ble solgt til ABB AS på Billingstad i 2000. Umoe ble største aksjonær i landbruksutstyrsprodusenten Kverneland AS i Klepp i 2001, og overtok Skandinavias største cateringvirksomhet fra Reitan Handel i 2002. Det nye selskapet Umoe Restaurant Group AS ble etablert sammen med Peppes Pizza i Sandvika.

Umoe kjøpte seg også inn i seismikkselskapet Petroleum Geo-Services ASA (PGS) på Lysaker, og tok der ansvaret for en omfattende restruktureringsprosess. I 2004 ble Sønnico Installasjon AS og Bravida IKT AS i Oslo kjøpt opp. Sistnevnte endret navn til Umoe IKT AS. Unitor ble solgt til Wilh. Wilhelmsen ASA på Lysaker i 2005.

I 2006 flyttet Umoe inn i sitt nye hovedkontor på Fornebu hovedgård, etter omfattende oppussingsarbeider. Ulltveit Rederi endret navn til Umoe Shipping and Energy AS. Sammen med TS Shipping Invest AS kontrollerte selskapet i 2006 en flåte av 38 tank- og gasskip, som ble operert av Knutsen OAS Shipping. Computerland Norge ble kjøpt opp og fusjonert med Umoe IKT i 2007. Samme år ble Umoe Alu Services AS etablert sammen med Umoe Karmsund AS på Karmøy.

Fornybar energi

I 2008 ble shippingvirksomheten solgt, som ledd i Ulltveit-Moes nye satsing på markedet for fornybar energi. En ny storsatsing, Umoe BioEnergy med produksjon av sukkerbasert bioetanol er bygd opp i Brasil. 300 000 mål med sukkerrør ga en årsproduksjon på 230 millioner liter sukkerrøretanol i 2009 - en innsparing i CO2-utslipp på om lag 170 000 tonn, tilsvarende utslippene fra ca. 7 % av den norske bilparken.

Umoe Gruppen ledes av konsernsjef Jens Ulltveit-Moe, hadde om lag 8 000 ansatte og omsatte for 6,1 milliarder kroner i 2009.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Umoe Gruppen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9025032° N 10.6316545° Ø