Ungdomshuset (Sandefjord)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ungdomshuset med fronten mot Bjerggata, sett nordover.
Foto: Pål Giørtz (2020).
Fronten med inngangspartiet mot Rådhusgata.
Foto: Pål Giørtz (2020).
Bygningen med fronten mot Bjerggata, sett sørover.
Foto: Pål Giørtz (2020).

Ungdomshuset, Rådhusgt. 1 i Sandefjord oppført i 1909 med Haldor Larsen Børve som arkitekt og under ledelse av murmester A. Andresen og byggmester Kr. Andersen. Huset ble innviet 28. november 1909.

Ungdomsforeningen for Sandefjord og Sandeherred ble stiftet i 1898, etter initiativ fra den nytiltrådte kallskapellanen i Sandeherred prestegjeld, Nils Roth Heyerdahl (1862–1956). Foreningen hadde de første årene tilhold i Meierilokalet, men dette gikk tapt i 1900 i byens største bybrann. Foreningen flyttet da sin virksomhet til Avholdslokalet. I 1907 fikk foreningen dagens tomt i gave av frøken Henriette Ebbesen.

Bygningen er i upusset rød tegl med to hovedfløyer. Den korte tverrfløyen ligger i front mot Rådhusgata med inngangen og er bygget over halvannen etasje med symmetrisk komponerte fasader. Inngangsiden har et markant gavloppbygg og spissbuede åpninger, mens vinduene i denne fløyen er stikkbuede og rundbuede.

Den lange fløyen som rommer forsamlingssalen, har store, spissbuede vinduer med smårutede toppfelt. Stiluttrykket er en sammensatt senhistorisme, preget av kirkearkitektur og industriarkitektur, og utført i et nøkternt uttrykk preget av nygotikk og nyromansk stil med et visst anstrøk av jugend.

Bygningen ble senere overtatt av KFUK-KFUM, og under andre verdenskrig fra 1944 ble den illegale avisen Norges Gjenreisning, utgitt av Odd Evensen i samarbeid med Helge Olsen, trykket på et skjult rom på loftet, først som en ukesavis, senere som dagsavis med meldinger fra Londonregjeringen og Hjemmefrontens Ledelse. Virksomheten var særlig risikabel, da huset forøvrig ble benyttet av nazistene. Evensen fikk meldingene gjennom en radio som han hadde her og som kan ha vært blant de fire radioene som Olsen stjal fra Sande skole året etter at radioene i Sandefjord ble konfiskert.

Bygningen ble senere eid og bruk av Røde Kors fram til 2011.

Bygningen er bevart slik den ble oppført, bortsett fra noe endring ved inngangspartiet. Den er kommunalt listeført til bevaring og huser nå moské og Sandefjord islamske senter som tidligere også leide lokaler her av Røde Kors. I 2016 ble huset kjøpt av den islamske Amanastiftelsen

Kilder


Koordinater: 59.13171° N 10.22817° Ø