Johan Nygaardsvolds regjering

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Londonregjeringen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenpostens forside 19. mars 1935 om utnevnelsen av regjeringen Nygaardsvold.

Regjeringen Nygaardsvold var en Arbeiderpartiregjering som satt fra 20. mars 1935 til 25. juni 1945. Den ble ledet av Johan Nygaardsvold. Etter angrepet på Norge den 9. april 1940 flyktet regjeringen, og under krigen fungerte den i eksil i London. Londonregjeringen brukes gjerne som betegnelse på Nygaardsvold-regjeringen under krigen, da den også var supplert med statsråder fra opposisjonspartiene.

Opprettelsen

Dette var den andre regjeringen som utgikk fra Arbeiderpartiet, og den siste av mindretallsregjeringene i mellomkrigstiden. Arbeiderpartiet fikk ved stortingsvalget i 1933 ikke flertall, og måtte dermed knytte seg opp mot et annet parti for å få regjeringsmakt. I 1935 skjedde dette gjennom kriseforliket, et kompromiss med Bondepartiet.

Regjeringen hadde pr. 20. mars 1935 9 medlemmer, pr. 2. oktober 1939 11 medlemmer, og pr. 25. juni 1945 12 medlemmer. Det ble både før og under krigen foretatt en rekke justeringer.

Medlemmer

Krigsårene – Londonregjeringen

Minnesmerke over Johan Nygaardsvold ved Hommelvik kirke i Malvik.
Foto: Arnfinn Kjelland (2013).

Da Norge ble invadert var det meningen at regjeringen og kongen skulle pågripes og presses til å kapitulere. Dette klarte tyskerne ikke å gjennomføre, først og fremst fordi senkningen av «Blücher» førte til at Oslo ikke ble inntatt til planlagt tid. Stortinget ga gjennom Elverumsfullmakten regjeringen rett til å handle på Stortingets vegne gjennom krigen.

Regjeringen flyktet videre sammen med kong Haakon VII og kronprins Olav. Den 7. juni 1940 forlot de landet, og ble tatt imot i London. To statsråder satt fram til april 1942 i Stockholm. I London utstedte regjeringen de nødvendige lover for å sikre fortsatt motstand og for å legge veien åpen for rettsoppgjøret etter krigen. Enkelte av dens avgjørelser i den forbindelse har senere blitt kritisert fordi lover ble gitt tilbakevirkende kraft, men disse lovene ble ikke avvist av Stortinget etter krigen.

I London hadde regjeringen de første månedene tilhold ulike steder, før den i november 1940 etablerte seg i et stort leilighetskompleks kalt Kingston House ved Prince Gate, like sør for Hyde Park. Regjeringen og eksil-statsadministrasjonen hadde sitt hovedsete her krigen ut. Kong Haakon benyttet den norske ambassaden i nr. 10 Palace Green, vest for Hyde Park, som sin London-residens, og de fleste statsråd ble avholdt der. Begge steder finnes det i dag minneplaketter utenfor.

Etter krigen

31. mai 1945 kom regjeringen tilbake til Norge, og den 12. juni leverte Nygaardsvold sin avskjedssøknad. Samlingsregjeringen under Einar Gerhardsen tok over den 25. juni.

Galleri

Kilder