Unni Lindell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Unni Maria Lindell (født 3. april 1957 i Oslo) er forfatter. Hun begynte med kriminalhistorier, men tok etter hvert også tak i andre sjangre; alt fra håndbøker om fødselsdagsfeiring til lyrikk.

Slekt og familie

Hun er datter av ingeniør Leif Wilhelm Lindell (1928–1993) og lærer Kari Christiansen (1930–1983).

Den 25. februar 1978 ble hun gift med Per Christian Garnæs (f. 1956), som er sønn av Per Garnæs og Karen Giæver Helland. De bor på Høvik i Bærum.

Liv og virke

Under oppveksten i Oslo bestemte hun seg tidlig for å bli forfatter. Hun gikk på Valler videregående skole i Bærum. Hun studerte så fransk ved Universitetet i Oslo, og tok deretter en journalistutdannelse. Deretter jobba hun som journalist i Asker og Bærum Budstikke, A-Magasinet, Kvinner og Klær, Hjemmet og Vestsiden. På fritida skrev hun kriminalnoveller og dikt, og en del av disse ble publisert i ukeblader og magasiner.

I 1986 kom romandebuten med ungdomsromanen Den grønne dagen. Hun har siden skrevet en rekke barne- og ungdomsbøker, og fikk i 1994 Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok for romanen Sugemerket. I tilknytning til barnebøkene må man nevne hennes samlinger av underholdende utsagn fra barn, i blant annet Gamle damer legger ikke egg og Kjære Gud jeg har det god, har du noe ull.

I 1993 gikk hun tilbake til krimsjangeren i novellesamlinga En grusom kvinnes bekjennelser. Gjennombruddet som krimforfatter kom i 1996 med Slangebæreren. Der instroduserte hun etterforskeren Cato Isaksen. Hun vever sammen den nyskilte 43-åringens personlige liv med kriminalsaken, og fikk svært gode kritikker for resultatet. Hun fortsatte med denne oppskrifta i Drømmefangeren fra 1999, som hun vant Rivertonprisen for. Cato Isaken er hovedperson også i hennes senere kriminalromaner, med unntak av Rødhette fra 2004 der den kvinnelige morderen er hovedperson. Flere av romenene er dramatisert for fjernsyn med Reidar Sørensen i rollen som Cato Isaksen.

Hunu introduserte i 2016 en ny hovedperson, Marian Dahle, i Jeg vet hvor du bor.

Litteratur og kilder