Vårvikke i Østfold
Vårvikke er i Østfold en spontan ettårig art om vokser på tørrbakker i de ytre kyststrøkene. Den er ofte kortvokst og derfor lett å overse i landskapet siden den også har en liggende voksemåte med sin tynne stengel. Den visner ned svært tidlig.
Hyppighet og utbredelse
Vårvikke er spontan og er sjelden både i 5x5-kmskalen og i 1x1-kmskalen[1]. Den er en utpreget kystplante med en sør-vestlig utbredelse. Det er få funn utenfor Hvaler kommune og de fleste registreringene er fra Akerøya.
Økologi
I Østfold vokser vårvikke på tørrbakke og sandjord ved kysten.
Oppdagelseshistorikk
Det eldste belegget er datert 1.7.1856 og samlet av Elling Ryan på Hvaler uten nærmere stedsangivelse (se kommentar under). Det er også en innsamling av Robert Collett fra Akerøya 16.6.1865. Øivind Johansen omtaler vårvikke som sjelden og funnet på Rauer i Onsøy’s flora [2]. Den er ikke den listet opp i Kråkerøy’s Natur[3] (Ole Jørgen Hanssen), og det er heller ingen registrerte funn herfra. I Fauna og Flora på Søndre Asmaløy[4] oppgis den som «Svært sjelden. (Skipstad 1889,1922)».
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Robert Collett skriver i 1868 at vårvikke ble funnet nedbeitet av sauer ved festningsmurene på Akerøya på Hvaler[5]. Bohusläns flora[6] skriver at den er spridd vid havet och fjordarna, sällsynt eller saknas i övrigt.
Forvaltningsstatus
Arten regnes som spontan og sterkt truet (EN)[7] i Norge. Det er en ansvarsart før Østfold og nedover sørlandskysten.
Kommentarer
Elling Ryans funn av vårvikke fra 1856 må det settes et spørsmålstegn ved i Artskart. Har ble født i 1849 og kan ikke ha samlet den så tidlig som i 1856.
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Vårvikke i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Johansen, Øivind 1981. Onsøy’s flora. - Østfold-natur 11. 103s-
- ↑ Hanssen, Ole Jørgen 1982. Kråkerøy's natur - flora og fauna. - Østfold-Natur 14. 104s.
- ↑ Viker, Morten G, Rune G. Bosy & Per R. Viker 1990. Fauna og Flora på søndre Asmaløy, Hvaler. - Østfold-Natur 31. 81s.
- ↑ Collett, Robert 1868. Zoologiske botaniske Observationer fra Hvaløerne. - Nyt Magazin for Naturvidenskaberne 15:1-84. Christiania.
- ↑ Blomgren, E., Falk, E. & Herloff, B. (red.) 2011. Bohusläns Flora.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av vårvikke Vicia lathyroides for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.