Vardebakken (Skedsmo)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Vardebakken»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vardebakken - eller Varden - lå rett bak Asak skole på Leirsund.
I Vardebakken hadde hopperen direkte utsikt ned mot Asak skole på sletta i bakgrunnen. I svevet: Rolf Kaalstad.

VardebakkenLeirsund lå rett bak Asak skole, sett fra Branderudveien. Bakken ble ofte bare kalt Varden. Bakkerekorden er ukjent, men i dagligtale ble den omtalt som en femtimetersbakke.

Varden var i bruk fra 1920-årene til lenge etter andre verdenskrig. Det spesielle med bakken var at den hadde både en oppbygd kul og et stort fartstilløp i tømmer. Selve hoppet var ekstra høyt - nærmere fire meter.

Det har vært vanskelig å skaffe bilder fra bakken, men nylig fikk vi en serie bilder fra samme kilde: Rolf Kaalstad. Han var selv en ivrig hopper, og han forteller at han gjorde sitt første hopp der som 7-åring! Det endte med knall og fall, så han måtte vente til han var 9 før han prøvde seg igjen. Da gjorde han flere 30-metershopp. Siden bakken lå rett ved skolen, hendte det at friminuttene ble brukt til hopping, men da måtte det skje når læreren ikke så det.

Siden vi mottok rikelig med bilder, har vi lagt ut svevene hans i ulike faser. På flere av bildene er hoppoppbygget godt synlig, og et annet viser tydelig at skolen ligger rett nede på sletta.


Kilder

Muntlig kilde: Rolf Kaalstad.