Varperinger (Langøya ved Langesund)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Varpebolt med ring.
Foto: Langesundsfjorden kystlag

Varperinger er bolter til fortøyning. De var tidligere en viktig del av den infrastrukturen. I 1738 var ca. 33 ringer på strekningen fra Langesund til Porsgrunn. Langs de viktigste farledene for seilskip finner man fortøyningbolter, spesielt der strømmen er sterk og ved trange sund. Da kunne varperinger bli brukt til å hale skipet gjennom sundet hvis det var strøm eller sterk motvind. Etter hvert som havner ble bygd ut, og seil ble avløst av motorkraft, avtok behovet for disse fortøyningsanordningene.

Ringene kunne også brukes til andre formål. Det fortelles at i Langesund ble barn rodd over til Langøya og avtalen var da at de brukte en varpering når de ville bli hentet. De løftet den tunge ringen og slapp den ned på fjellet og klangen var et lydsignal over sundet.

Adopter et kystkulturminne

Langesundsfjorden kystlag gjennomførte i tiden 2005 – 2009 et større prosjekt:”Varperringer, 300 år gamle kulturminner”. I forlengelse av dette prosjektet ønsker Langesundsfjorden kystlag adoptert samtlige 19 varperinger på Langøya. I forbindelse med Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne ønsker kystlaget å etterse ringer og bolter, og drive informasjon om tidligere etablering og bruk. Noen objekter er i god stand, mens noen er tydelig merket av 200 – 300 års værpåvirkning.

Kilder

  • ePost fra Langesundsfjorden kystlag, desember 2013
  • Langesundsfjorden kystlag Varperringer, 300 år gamle kulturminner 2009
  • Kystverket: Landsverneplan for maritime kulturminner, 2009