Vestfossens brann i 1880

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vestfossens brann i 1880 fant sted natt til bededag, den 24. april. Brannen brøt ut litt over midnatt i en stall på Foss-siden på sørsiden av Vestfosselva, trolig på grunn av uforsiktig tobakksrøyking. Brannen spredte seg raskt til de omliggende bolighusene og til Vestfossen Spinderi & Væveri, som også lå i nærheten. På grunn av sterk vind spredte ilden seg også raskt til nordsiden av elva, Semssiden, der størstedelen av bebyggelsen brant ned. Av de 184 husene på tettstedet, brant 104 hus ned til grunnen i løpet av natten, og 700 mennesker ble husville.

Regjeringen sørget for at telt, ulltepper og mat ble delt ut blant dem som var rammet av brannkatastrofen, og det ble samlet inn penger til de skadelidne. 63 av de 104 nedbrente husene var forsikret i Norges almindelige Brandcasse.

Brannen utslettet største delen av bolighusene og flere industribedrifter, blant annet veveriet, stangjernshammeren og spikerhammeren, samt sagbruk, høvleri og møllebruk. Etter brannen ble det vedtatt en reguleringsplan, som førte til at mange av de bygningene som hadde overlevd brannen, ble revet. Fjellknauser ble sprengt vekk, og bebyggelsen ble ordnet i rettvinklede kvartaler. Dette arbeidet ble ledet av Vestfossen bygningskommune, som også forsøkte å få gjennomført et påbud om at husene i sentrum i størst mulig grad skulle bygges i teglstein. Dette ble imidlertid bare delvis gjennomført.

Kilder

  • Johnsen, Nils: Træk av en storbygds saga, s.645-645.


Eiker Leksikons logo.jpeg Vestfossens brann i 1880 inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!