Vietnam

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
35 vietnamesiske båtflyktninger i en 35 fots fiskefartøy plukkes opp av et amerikansk marinefartøy etter å ha vært åtte døgn på sjøen.
Foto: Phil Eggman, US Navy (15. mai 1984).

Vietnam, offisielt Den sosialistiske republikk Vietnam (vietnamesisk: Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam), er et land i Sørøst-Asia ut mot Sørkinahavet. Det grenser til Kina i nord, Laos i nordvest og Kambodsja i sørvest.

Vietnam er med sin befolkning på over 90 millioner det 13. mest folkerike landet i verden. Hovedstaden er Hanoi, som ligger i den nordre delen av landet, mens den største byen er Ho Chi Minh-byen, tidligere Saigon i sør. Den vestre delen av landet er kupert og bebos i stor grad av minoritetsgrupper mens de kystnære områdene er flatere og består for det meste av dyrket mark som brukes av etniske vietnamesere.

Landet er en ettpartistat der bare kommunistpartiet er tillatt og presse- og ytringsfriheten er begrenset. Landet var i store deler av 1900-tallet involvert i forskjellige kriger, noe som førte med seg økonomisk tilbakegang og isolasjon. Landet har vært et av verdens fattigste, men etter at landet åpnet seg mot omverdenen har turismen økt og mange utenlandske foretak har etablert seg.

Vietnamkrigen

Utdypende artikkel: Vietnamkrigen

Vietnamkrigen ble utkjempet fra midten av 1950-åra til 1975, og særlig på 1960 med betydelig utenlandsk innblanding. Krigen endte med at Nord-Vietnam i april 1975 erobret Sør-Vietnam, noe som førte til at hele Vietnam ble slått sammmen under kommunistisk styre. Totalt ble mellom to og tre millioner vietnamesere og 58 209 amerikanere drept i konflikten, i tillegg til rundt 5 000 koreanere, 1 351 fra Thailand, 520 australiere og 37 newzealendere.

Svært mange vietnamesere flykta under krigen, og etter at den var over fulgte flukt fra kommuniststyret. Om lag to og en halv million utenlandsvietnamesere (Viet Kieu) er spredd rundt på kloden, svært mange av dem i USA.[1]

Norge

Khuong Viet TempelKurland i Lørenskog.
Foto: AndréClemetsen

Utdypende artikkel: Norsk-vietnamesere

I et norsk, lokalhistorisk perspetiv er landet viktig som følge av den flykningstrømmen som avsutningen av Vietnamkrigen medførte, og da i de etterfølgende årene. De største guppene med vietnamesiske flyktninger kom til Norge i årene 1978-1982. Til sammen kom rundt 10 000 vietnamesiske flyktninger til Norge mellom 1975 og 1995.[2] Fra nittitallet av har de fleste nye vietnamesere i Norge kommet hit gjennom familiegjenforening.

De er ved inngangen til 2018 tilsammen omkring 24 000 personer i Norge med vietnamesisk bakgrunn. Av disse var 13 973 født i Vietnam, og 9 092 som var født i Norge av to vietnamesiskfødte foreldre, 781 som var født i Norge av to foreldre med vietnamesisk bakgrunn og 107 som var født i Vietnam der en av foreldrene er norskfødt.[3]

Referanser